Naslovi za Wozniacku i Sweetinga

Radiosarajevo.ba
Naslovi za Wozniacku i Sweetinga

WTA: Caroline Wozniacki, prva teniserka svijeta, okitila se naslovom pobjednice WTA turnira u američkom Charlestonu. U finalnom meču uskoro 21-godišnja Dankinja svladala je pet godina stariju Ruskinju Jelenu Vesninu 6-2, 6-3.

U meču dugom 95 minuta Wozniacki je stigla do treće pobjede u jednako toliko mečeva protiv Vesnine na zemljanoj podlozi, ali i pete u šestom ogledu njihovih karijera i to nakon što je dva puta uzimala servis suparnice u prvom i jednom u drugome setu. Imala je deset prilika za break, njena suparnica četiri, sve četiri propuštene.

 

Wozniacki je u Charlestonu nastupila treći put, a prvi put otišla je do kraja. Godine 2009. poražena je u finalu od Sabine Lisicki, da bi prošle bila primorana predati polufinale Vjeri Zvonarjevoj. Ukupan omjer na ovome turniru sada joj je 12-2.

 

Za Dankinju je nedjeljni naslov bio treći ovosezonski (Dubai, Indian Wells) i ukupno 15. u karijeri. U mečevima za titule ima impresivnih 15-9.

 

Vesnina i nakon petoga finala u karijeri još nema krunu pobjednice. Iako je u Charlestonu izgledala vrlo dobro nižući nositeljice Mattek-Sands (14.), Stosur (2.), Görges (12.) i Peng (11.), protiv najbolje na svijetu ostala je korak prekratka. Utjeha joj može biti da je protiv Stosur, petoplasirane igračice WTA liste, stigla do premijerne pobjede protiv neke iz Topa 5 svjetskoga poretka.

ATP: Američki teniser Ryan Sweeting, 93. na svijetu, pobjednik je ATP turniru u Houstonu koji se igrao na zemljanoj podlozi. Nastup u finalu bio mu je prvi u karijeri, a u borbi za titulu svladao je Japanca Kaija Nishikorija 6-4, 7-6(3).

 

Sweeting je na turnir iz 250 serije krenuo uz pozivnicu organizatora, a okončao ga na najbolji mogući način nižući Smyczeka, potom drugog nositelja Querreyja, zatim Gabašvilija i Karlovića, da bi u finalu stigao do prve pobjede protiv Nishikorija s kojim je imao negativnih 0-4 u karijeri. Na Touru su se ogledali samo jednom, ove godine u Delray Beachu gdje je slavio Japanac 6-7(5), 6-2, 6-4. Ostale tri pobjede Nishikori je protiv Sweetinga ostvario na manjim turnirima.

 

U izjednačenom meču dugom dva sata Sweeting je osvojio samo dva poena više (81-79) od šestog nositelja, inače 61. igrača svijeta koji je u Houstonu igrao drugi finale karijere. Ostao je na naslovu iz Delray Beacha osvojenom 2008. godine.

 

Kada u ponedjeljak izađe novi poredak najboljih tenisera svijeta, Sweeting će skočiti na 67. mjesto.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije