Namještala mečeve: Bivša bosanskohercegovačka teniserka žestoko kažnjena

0
Radiosarajevo.ba
Namještala mečeve: Bivša bosanskohercegovačka teniserka žestoko kažnjena
Foto: Pexels / Teniske loptice / ilustracija

Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) danas potvrđuje da je bivša teniska igračica Jasmina Tinjić iz Bosne i Hercegovine suspendovana na period od šest godina nakon priznanja kršenja 23 pravila Teniskog programa protiv korupcije (TACP).

Tinjić, koja ima 33 godine i čiji je najviši svjetski ranking u singlu bio 236. u septembru 2013. godine, nije osporavala optužbe ITIA-e vezane za koruptivne aktivnosti u 2017. i 2018. godini. To uključuje dogovaranje ishoda mečeva, olakšavanje klađenja, primanje novca u zamjenu za nedavanje maksimalnog napora u mečevima i propust u prijavljivanju koruptivnih ponuda.

Godine 2022., Tinjić je proglašena odgovornom za namještanje mečeva po krivičnom zakonu Švedske, zemlje u kojoj živi. Švedski teniski savez joj je potom izdao suspenziju od četiri i po godine koja se odnosi na sve sportove u zemlji.

UŽIVO | Donja Jablanica: Automobili na gomili, oštećene kuće, cesta do Mostara u prekidu

UŽIVO | Donja Jablanica: Automobili na gomili, oštećene kuće, cesta do Mostara u prekidu

ITIA-in slučaj je odgođen do završetka krivičnog i domaćeg postupka, a odlučio je nezavisni slušalac za borbu protiv korupcije Janie Soublière, koji je za Tinjić izrekao šestogodišnju suspenziju i novčanu kaznu od 20.000 dolara, od kojih je 18.000 dolara suspendovano.

Suspenzija je unazad određena kako bi se poklopila s periodom neeligibilnosti propisanim od strane Švedskog teniskog saveza. Tako je suspenzija počela 18. maja 2022. godine i trajat će do ponoći 17. maja 2028. godine.

Tokom perioda neeligibilnosti, Jasmini Tinjić je zabranjeno igranje, trenerstvo ili prisustvovanje bilo kom teniskom događaju koji su odobreni ili sankcionisani članovima ITIA-e (ATP, ITF, WTA, Teniski Australia, Fédération Française de Tennis, Wimbledon i USTA) ili bilo kojem nacionalnom savezu.

ITIA je nezavisno tijelo koje su osnovali članovi teniskih organizacija s ciljem promovisanja, ohrabrivanja, unapređenja i zaštite integriteta profesionalnog tenisa širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije