Nakon 1993. godine: Monika Seleš otkrila neobične posljedice napada nožem

Radiosarajevo.ba
Nakon 1993. godine: Monika Seleš otkrila neobične posljedice napada nožem

Za Moniku Seleš, tadašnju najbolju teniserku svijeta i reprezentativku Jugoslavije, 30. april 1993. godine ostat će duboko u sjećanju.  

Monika je igrala četvrtfinale WTA turnira u Hamburgu protiv Bugarke Magdalene Malejeve. U pauzi između gemova, pri vodstvu Selešove rezultatom 6:4, 4:3, na teren je uletio Ginter Parč, opsjednuti navijač Steffi Graf i nožem dužine 23 centimetra napao Moniku. Kako su tada mediji izvještavali, ovaj incident na sjajnu Novosađanku, zauvijek je promijenio historiju "bijelog sporta".

Liječenje i rehabilitacija Monike Seleš potrajala je dvije i po godine. Fizički se Monika oporavila za nekoliko nedjelja, ali je napad ostavio psihološke ožiljke. Poslije traumatičnog napada Moniku je u bolnici posjetila i njena najveća rivalka Steffi Graf. Još uvijek pod šokom od doživljenog napada na stadionu Rotebaumu, Monika je pretrpjela i drugi, kada joj se Grafova izvinjavala da mora brzo ići kako bi nastavila takmičenje u finalu.  

Od tužbe njemačkim vlastima za nemarnu organizaciju Monika Seleš nije dobila nikakvu novčanu naknadu.

Psihički nestabilni Parč poslije je izjavio da nije želio ubiti Moniku, već je samo onesposobiti kako bi omogućio svojoj ljubimici da se vrati na prvu poziciju WTA. Osuđen je na dvije godine uvjetno.

Monika je još kao tinejdžerka pokazala da će postati jedna od najboljih igračica svih vremena, pobijedivši na Roland Garosu kao najmlađa u historiji. Na njen povratak čekalo se više od dvije godine, a obilježio ga je trijumf na Rogers kupu. Danas Monika živi u porodičnoj kući u Sarasoti na Floridi. Članica je Međunarodne teniske federacije, a putujući svijetom promovira čari tenisa. 

U petak je bila 25. godišnjica dolaska na svjetski teniski vrh Monike Seleš, a nekadašnji idol ovih je dana otkrila za Peoples magazine i šta je posebno mučilo nakon kukavičkog napada nožem na terenu

"Dugo sam ovo čuvala za sebe, ali napad nožem ostavio je i jednu sasvim neobičnu posljedicu na mene. Uz sve strahove i fobije više nisam mogla kontrolirati svoj apetit. To je trajalo godinama. Bilo me sram jer nisam mogla prihvatiti da nešto nemam pod kontrolom, ali jednostavno se nisam uspijevala zaustaviti s hranom. Pojela bi goleme količine u kratkom vremenu i to se onda, jasno, loše odražavalo na fizičku pripremu nakon povratka na terene", otkriva danas 42- godišnja zvijezda koja živi na Floridi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije