Lleyton Hewitt pobjednik turnira u Halleu

Radiosarajevo.ba
Lleyton Hewitt pobjednik turnira u Halleu


Australac Lleyton Hewitt pobijedio je Rogera Federera 3:6, 7:6(4), 6:4 u finalu ATP turnira u Halleu i tako prekinuo niz od 29 uzastopnih pobjeda Švicarca na travi tog njemačkog turnira.

U karijeri je ovo bio 25. međusobni meč Federera i Hewitta, te osma pobjeda australskog tenisača. No, daleko je bitnije za Hewitta što je pobijedio drugog igrača svijeta nakon čak 15 poraza zaredom.

Kako smo i rekli, osim te tradicije, Hewitt je prekinuo dugi pobjednički niz Švicarca na ovom turniru, kojeg je osvajao od 2003. do 2006. godine, te još jednom, prije dvije godine.

I ovom je prilikom Federer "morao" dobiti meč. Nakon dobivenog prvog seta, u drugom je anulirao 2-0 prednost Hewitta, da bi kod 4-4 došao do tri vezane break-lopte, koje su praktički bile gotovo kao i meč-lopte. No, niti jednu Federer nije iskoristio, a kod treće je Australcu pomogao i vrh mreže, kada se loptica prebacila na Federerovu stranu.

Nakon toga je Hewitt dobio tie-break, a potom odmah u trećem došao do breaka prednosti kojeg je čuvao sve do kraja meča.

Bila je ovo 28. turnirska pobjeda za Hewitta u karijeri.

Meč je trajao dva sata i dvadeset minuta, a oba su tenisača po dva puta ispustila svoj početni udarac, s tim da je Federer imao priliku više (10-9). Zanimljivo da je Federer osvojio samo 46 posto poena nakon drugog ubačenog servisa u ovom finalu (23 od 50).

ATP Halle, finale:

Hewitt (8) - Federer (1) 3-6, 7-6(4), 6-4

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije