Kakvo umjetničko djelo: Na šljaci teniskog terena nacrtao portret Novaka Đokovića

Anadolija
Kakvo umjetničko djelo: Na šljaci teniskog terena nacrtao portret Novaka Đokovića

Na šljaci terena Teniskog kluba Đukić na Bežanijskoj kosi u Beogradu (Srbija), arhitekta i street artist Andrej Josifovski, poznatiji kao "Pijanista" napravio je najveći portret najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića.

Crtež je dugačak čak 24 metra, širok je 11 metara, prostire se na površini od 264 kvadratna metra, a zanimljiva je i činjenica da je riječ o prvom umjetničkom poduhvatu ovog tipa na crvenoj zemlji na jednom teniskom terenu ikada.

novak_portret_AA_03.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Povod crteža pod nazivom "ŠLJAKAnje terena" i cjelokupnog projekta "Prvo očistimo sebe, pa pogledajmo druge", nastao je iz želje da se pruži podrška najboljem teniseru svijeta i da se pokaže da u Srbiji postoje ljudi koji vrednuju sve što Novak Đoković radi i čini za narod, i ne zaboravljaju njegova djela uprkos izazovima sa kojima se teniser susreće.

"Novak je čovek koji ima izuzetan sjaj. On pohodi naše snove i svima nam je motivacija. Teško je naći tako velike riječi koje bi ga opisale. Citiraću ovom prilikom mog prijatelja Srđana Timarova, koji je rekao: 'Svi vi koji nemate dara da sagledate njegovu svjetlost, ostaćete tamo, u mraku njegove sjenke'. E, to je Đoković", naveo je Josifovski, kome je za crtež na šljaci bilo potrebno šest sati neprestanog, ali kako je istakao i zabavnog rada.

novak_portret_AA_02.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Od ponoći, kada je izašao na teren broj dva, sve do šest časova ujutro, "Pijanista" je radio, pazeći na svaki detalj brižljivo osmišljenog dizajna.

"Možda je i najteži dio bilo iscrtavanje cjelokupnog prostora po unaprijed zamišljenoj šemi. Poslije sam uradio konture, a zatim se okrenuo detaljima. Najzahtevnije je bilo crtanje očiju, nosa, usta, sijenčenje lica i na kraju ponosite majice. Za Novakovu kosu je moralo da se upotrebe dodatni džakovi šljake, kako bi se što vernije iznijansirala da bude tamnija i uočljivija. Sve je rađeno uz pomoć četki. Iako mi je bilo prvi put da ovako nešto radim, vjerovao sam da ću uspjeti, jer Novak je velika inspiracija i velika je čast biti u prilici da se nešto učini za njega, tako da mi nije bilo teško da dam sve najbolje od sebe i završim svoje djelo", rekao je beogradski umjetnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije