Iga Swiatek po treći put osvojila pehar u Rimu

0
Radiosarajevo.ba
Iga Swiatek po treći put osvojila pehar u Rimu
Foto: EPA - EFE / Iga Swiatek

Najbolja teniserka svijeta, Poljakinja Iga Swiatek (22), u finalu WTA 1000 turnira u Rimu savladala je Bjeloruskinju Arynu Sabalenku (WTA - 2.) s 6:2, 6:3 i po treći put podigla pobjednički pehar u Foro Italicu.

Za Swiatek je ovo 21. naslov u karijeri, a četvrti u ovoj sezoni.

Ujedno, Poljska je teniserka po deveti put zaredom slavila u finalnim dvobojima na WTA Touru. Posljednja koja ju je uspjela pobijediti u meču za trofej, bila je upravo Sabalenka, kad je došla do prošlogodišnjeg naslova u Madridu.

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Bio je to 11. međusobni dvoboj trenutno dvije najbolje svjetske teniserke i osma pobjeda Swiatek. Poljakinja i Bjeloruskinja su se pet puta sastajale u finalima na raznim turnirima, a Swiatek je četiri puta izašla kao pobjednica iz tih dvoboja, svih pet odigranih na zemljanoj podlozi.

Ključ pobjede u rimskom finalu leži u iskorištenim break loptama. Swiatek je od sedam prilika iskoristila njih četiri, a Sabalenka je iz imala realizaciju 0/7.

Rimski turnir je treći na kojem je Poljakinja došla do trećeg trofeja (2021. i 2022.). Prethodno joj je to uspjelo u pariškom Roland Garrosu (2020., 2022. i 2023.) te u Dohi (2022. - 2024.).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije