Forbes objavio: Najplaćeniji sportista na svijetu, preskočio Ronalda i Messija

Radiosarajevo.ba
Forbes objavio: Najplaćeniji sportista na svijetu, preskočio Ronalda i Messija
Foto: Twitter / Roger Federer

Teniska zvijezda Roger Federer najplaćeniji je sportaš na svijetu, navodi Forbes.

Ovaj 38-godišnji teniser je zaradio ukupno 106,3 miliona dolara tokom proteklih 12 mjeseci, što ga čini prvim teniserom koji se našao na Forbesovoj listi 100 najplaćenijih sportaša na svijetu.

Sportisti iz 10 sportova i 21 različite zemlje ove su se godine našli na listi, ali samo među njima su samo dvije žene.

Federer, koji je dvadesetostruki grend slem prvak, može se pohvaliti najboljim portfeljem u svijetu sporta, sa 100 miliona dolara zarade s terena.

Preskočio je time nogometne zvijezde Cristiana Ronalda i Lionela Messija.

"Pandemija koronavirusa pokrenula je smanjenje plata fudbalskim zvijezdama Messiju i Ronaldu, čime je prvi put teniser proglašen najplaćenijim svjetskim sportašem", rekao je stariji urednik Forbesa Kurt Badenhausen, piše CNN.

Zvijezda Juventusa Ronaldo zauzeo je drugo mjesto na listi te je zaradio 105 miliona dolara prošle godine, dok je njegov žestoki rival Messi, koji igra za Barcelonu, na trećem mjestu sa 104 miliona dolara, što je pad sa prvog mjesta 2019. godine.

Neymar i NBA legenda Paris Saint-Germaina James LeBron kompletirali su prvu petorku s tim da su ove dvije zvijezde zaradile 95,5 miliona dolara i 88,2 miliona dolara.

Teniska zvijezda u usponu Naomi Osaka zauzela je 29. mesto, dok je njena suparnica Serena Williams bila 33.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije