Maestralni Federer velikim preokretom stigao do 18. Grand slama

Fena
Maestralni Federer velikim preokretom stigao do 18. Grand slama
Švicarski teniser Roger Federer osvajač je ovogodišnjeg Australian Opena.

On je u finalu savladao španskog igrača Rafaela Nadala rezultatom 3:2 u setovima (6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3).

Ovo je bio 35. 'okršaj' dvojice velikih rivala, a prednost u međusobnim duelima ima Španac 23-13.

Federer je prvi set osvojio zahvaljujući fenomenalnom serviranju. Izuzetno visok postotak prvog servisa i odlična realizacija istog omogućila mu je lako osvajanje svojih servis gemova, što potvrđuje podatak da Nadal nije došao ni do jedne brejk lopte. Ključni brejk Roger je napravio u sedmom gemu kada je lako oduzeo servis Nadalu, a onda rutinski zadržao prednost brejka do kraja dobivši prvi set sa 6-4, piše Sport1.

U drugom setu puno bolja igra Nadala koji na samom početku uspijeva doći do svojih prvih brejk loptica i iskoristiti ih te povesti sa 2-0. Nakon toga potpuni pad u igri Rogera rezultuje novim brejkom Nadala i vodstvom od 4-0.  Federer je uspio vratiti jedan brejk, ali ništa više od toga te je Rafa drugi set osvojio rezultatom 6-3. 

Treći set je prelomljen vjerovatno u prvom gemu, kada je španski teniser nakon 40-00 za Federera uspio vezati nekoliko poena i doći do tri brejk lopte koje je Federer spasio fenomenalnim servisima. Nakon što je osvojio težak početni gem Roger je napravio brejk u narednom, potvrdio ga i poveo sa 3-0. Do kraja seta Švajcarac je napravio i još jedan brejk te treći set osvojio ubjedljivim rezultatom 6-1. 

Sve što je dobro uradio u trećem, Roger je upropastio u četvrtom setu. Katastrofalnim greškama Švajcarac je poklonio servis gem Nadalu, koji je nakon toga značajno podigao nivo igre i preuzeo kontrolu nad mečom. Imao je Španac priliku da dođe i do duplog brejka, ali se Federer uspio održati u setu, no nedovoljno da napravi potpuni preokret, pa je on pripao Nadalu rezultatom 6-3. 

Federer je pred početak petog seta zatražio pomoć doktora, ali mu to nije previše pomoglo, jer je Rafa započeo set na najbolji mogući način, oduzevši servis Švajcarcu u prvom gemu. Roger je odmah imao priliku za ribrejk, ali nije uspio iskoristiti niti jednu od tri brejk lopte, pa je Nadal poveo sa 2-0.

Federer je igrački čak i bolje stajao od Rafe, ali na bitnim poenima je Nadal uvijek pronalazio svoj najbolji tenis, tako da je u četvrtom gemu izuzetnom bekend dijagonalom spasio novu brejk loptu. Ipak, Federerova upornost se konačno isplatila u šestom gemu kada je Švajacarac uspio oduzeti Nadalov servis.

Rafa je i u tom gemu spasio jednu brejk loptu, ali ne i drugu, pa je Federer izjednačio na 3-3, a potom i poveo sa 4-3. Momentum se naglo okrenuo, a Federer je sada imao veće šanse za pobjedu jer je izgledao kao mnogo bolji igrač na terenu. 

Nastavio je Federer sa odličnom igrom i u nastavku seta, a ona mu je donijela tri nove brejk lopte u osmom gemu koje su imale snagu meč lopti za Švajcarca. Nadal na svoj karakterističan, šampionski način spašava sve tri, ali Federer nakon nevjerovatne razmjene od 26 udaraca stiže do četvrte koju ponovo Španac spašava, ovoga puta servis vinerom.

Ipak, Federer se nije zaustavljao i dolazi do pete koju koristi i stiže nadomak pobjede i 18. Grand slam titule.  Servis za meč donio je veliki ulog i pritisak, a Nadal se nije imao namjeru predati. Španac je uspio doći do dvije vezane brejk lopte, ali Federer je fantastičnim udarcima spasio obje, a onda zadržao pribranost u najvažnijem trenutku i forhend vinerom stigao do svog 18. Grand slama i 12. pobjede u međusobnim duelima sa Rafom, njegove najdraže, definitivno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije