Federer na korak od 63. titule

Radiosarajevo.ba
Federer na korak od 63. titule


Drugi finalist Masters 1000 turnira u Cincinnatiju je Roger Federer. On je u polufinalu u dva čista seta eliminisao Marcosa Baghdatisa osvetivši mu se tako za poraz u Indian Wellsu ove godine.

Za samo 70 minuta igre drugi teniser svijeta Roger Federer izborio je 90. pojedinačni finale karijere. Sa 6:4, 6:3 bio je bolji od Marcosa Baghdatisa, koji je u četvrtfinalu izbacio Rafaela Nadala. U ovom meču nepostavljeni Cipranin ipak nije imao šanse.

Federer je igrao agresivnije i pametnije dok je Baghdatis muku mučio sa servisom, moćnim oružjem koje je uništilo Nadala. Imao je samo 40% prvog servisa u cijelom meču i nije čudo što je Švicarac dominirao i osvojio puno poena protiv servisa. U prvom setu realizirao je prvu break loptu kod 5:4, a u drugom kod 4:3 za mirno privođenje meča kraju.
90. finale Federera

Zanimljiva je simbolika postotka osvojenih poena nakon prvog i nakon drugog servisa Federera. Naime, na prvom servisu osvojio je 90% poena (27/30), a ovo mu je 90. pojedinačni finale dok je na drugom osvojio 62%, a upravo toliko je naslova do sada osvojio u svojoj prebogatoj karijeri.

"Protekle sezone bio sam razočaran svojim vraćanjem servisa. Igrao sam na sigurno i nisam uspijevao u onome u čemu sam bio jak, a to je čitanje protivničkih servisa. Tada sam se zapitao i poslije Wimbledona sam šest tjedana radio na nekim stvarima. Na tvrdim podlogama lijepo je igrati ofenzivno i ne dopustiti suparniku da diktira poene. Sretan sam što se trud isplaćuje ovako brzo", priznao je Federer promjene u svojoj igri.

Baghdatis je, pak, priznao da jednostavno nije imao rješenja. "Federer je igrao pametno i puno drukčije nego u Indian Wellsu. Izlazio je često na mrežu, a to nisam očekivao."

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije