Federer i Williams najbolji u 2009. godini

Radiosarajevo.ba
Federer i Williams najbolji u 2009. godini

Međunarodna teniska federacija (ITF) proglasila je Švicarca Rogera Federera i Amerikanku Serenu Williams za svjetske prvake u 2009. godini.

Švicarcu je ovo peti put da dobije priznanje, dok je Williams bila najbolja i 2002. godine.

Federer, osvajač rekordnih 15 titula na najvećim turnirima, ove godine je pobijedio na Roland Garrosu i Wimbledonu, vrativši se na prvo mjesto ATP rang liste. Također je igrao u finalu na Australian Openu i US Openu te pomogao svojoj reprezentaciji da osigura opstanak u Svjetskoj grupi Davis Cupa.

"Velika je čast biti svjetski prvak peti put. Ovo je za mene bila nevjerovatna godina i na terenu i van njega", izjavio je Federer, koji je u avgustu postao otac.

"Osvojiti prvi put Roland Garros, oboriti rekord po broju Grand slam naslova i vratiti se na prvo mjesto ATP liste zaista je čudesno. Mnogo mi znači da godinu okončam na prvom mjestu", dodao je Švicarac.

Williams je osvojila još dvije titule na Grand slam turnirima - Australian Open i Wimbledon - čime je dostigla broj od 11 naslova. Pobijedila je na završnom turniru sezone i godinu okončala na prvom mjestu WTA liste.

Serena Williams i njena sestra Venus osvojile su priznanje za najbolji ženski teniski par u ovoj godini, dok su braća Bob i Mike Bryan šesti put u sedam godina osvojili titulu najboljeg muškog dubla.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije