Džumhur sutra protiv Souse: Portugalac je težak protivnik i igra u odličnoj formi

F. Z.
Džumhur sutra protiv Souse: Portugalac je težak protivnik i igra u odličnoj formi
AA / Damir Džumhur
Najbolji bosanskohercegovački teniser, Damir Džumhur sutra će u prvom kolu Roland Garrosa igrati protiv Joaoa Souse.

Portugalac je prvi, nadamo se ne i posljednji protivnik Džumhura na ovogodišnjem izdanju drugog Grand Slam turnira sezone.

Ovaj 27-godišnji Portugalac rođen je u Guimaraesu, a trenutno igra svoju 11. sezonu. Ove godine igra jako dobro, a ostvario je baš kao i Džumhur, najbolji ranking karijere (28). Trenutno je 29. igrač svijeta.

Nakon nešto lošijeg otvaranja sezone, Sousa je počeo igrati mnogo bolje i trenutno je u odličnoj formi. Fantastičan je bio u Madridu i Nici. Na šljaci u prijestolnici Španije, Sousa je došao do četvrtfinala. Redom je bio bolji od Nicolasa Mahuta (6:4, 6:4), Marcela Granollersa (6:3, 6:3), Jacka Socka (6:1, 6:7, 6:2), da bi u četvrtfinalu izgubio od Rafaela Nadala (0:6, 6:4, 3:6).

U Rimu je poražen u drugom kolu od Dominica Thiema (3:6, 2:6), dok je u Nici stigao do polufinala, gdje je bolji bio Alexander Zverev (4:6, 6:4, 2:6). U četvrtfinalu bio je bolji od Kevina Andersona (7:5, 7:5).

Sousa je dešnjak, a njegovo najjače oružje je servis i forehand. Novak Đoković je istakao kako je izuzetno težak protivnik i mentalno stabilan igrač, koji uvijek izvlači ono najbolje iz svakog tenisera. Iako ima bolje rezultate na tvrdoj podlozi, Sousina omiljena podloga je zemlja, a rezultati iz Madrida i Nice to i potvrđuju.

U karijeri je osvojio dva ATP turnira, Kuala Lumpur (2013) i Valenciju (2015), a gubio je pet finala. Metz i Bastad 2014. godine, te Genevu, Umag i St. Petersburg 2015. godine. Ove sezone ima omjer 12-16, dok je u karijeri skupio 99 pobjeda i 106 poraza.

Kratka biografija Joaoa Souse

- Počeo igrati tenis sa sedam godina uz oca Armanda koji je sudija u lokalnom klubu. Majka Adelaide je bankar, a ima i mlađeg brata Luisa.

- Preselio u Barcelonu kao 15-godišnjak kako bi ostvario svoj san i postao teniser.

- Dok je odrastao divio se Juanu Carlosu Ferreru, Peteu Samprasu i Rogeru Federeru.

- Govori portugalski, španski, katalonski, engleski, francuski i talijanski jezik.

- Hobiji su mu gledanje i igranje fudbala, čitanje knjiga, odlazak u kino i druženje s prijateljima.

- Da nije postao teniser bio bi fudbaler ili doktor.

- Smatra da mu je najbolji udarac forehand, a omiljena podloga zemlja.

- Trenira u BTT Akademiji u Barceloni, koju finansira Francis Roig, član Nadalovog tehničkog tima od 2006. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije