Džumhur: Roditeljima se nikada neću moći dovoljno zahvaliti

Faruk Zametica
Džumhur: Roditeljima se nikada neću moći dovoljno zahvaliti
Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri. Sarajlija je osvojio i svoja prva dva ATP naslova u 2017. godini.

Džumhur je trenutno 31. igrač svijeta, a ukoliko Gasquet u drugom kolu Mastersa u Parizu izgubi od Dimitrova, Damir će u 2018. ući kao 30. igrač svijeta.

"Nema velike razlike završiti kao 30. ili 31. igrač, ali naravno moja lična satisfakcija je da budem u TOP 30. Ljepše zvuči kada se kaže TOP 30. Moja je želja da završim ove godine u TOP 30", kaže Džumhur na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Prije godinu dana Džumhur je izjavio kako bi volio biti među 50 najboljih igrača na svijetu. Ljestvicu je pomjerio i napravio fantastičan napredak.

"Iskren da budem nisam vjerovao da ću biti u TOP 30. Da mi je neko rekao da će ovo sve da se desi, ne bih vjerovao u sve to. Moja želje su prije svega bile da se približim i uđem u TOP 50. Smatrao sam 49. ili 48. mjesto ulaskom u TOP 50. Ovako,  napravio sam ipak dva koraka.

damir_dzumhur_teniser_RSA04.JPG - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Da sam ostvario ulazak u TOP 50, sljedeći cilj bi bio ulazak u TOP 30. Sada sam jedan korak preskočio, iako je do sada u mojoj karijeri sve išlo postepeno. Idemo sada još dalje, želim još da se penjem i napredujem na rang listi", kaže Džumhur.

Sezona iz snova je iza Damira, a posebno ćemo pamtiti dvije ATP titule osvojene u St. Petersburgu i Moskvi.

"Iskreno nevjerovatan je osjećaj znati da si među najboljim i najvećim imenima koji su osvajali ATP turnire. Meni se sve to nekako prebrzo desilo. Nisam imao ni mnogo vremena za slavlje. Ja sam poslije naslova u St. Petersburgu tri sata kasnije bio u avionu za Kinu.

Kada sam došao u Kinu, dva dana kasnije igrao sam meč u Shenzhenu i opet polufinale. Sve je nekako prošlo i nisam previše ni razmišljao o tome. Nakon toga nešto lošiji rezultati i ispadanja u prvom kolu i niko više i ne priča o St. Petersburgu.

Potom je došla titula u Moskvi i potvrda da sam stvarno drugi dio sezone odigrao maestralno. Ta druga titula mi je draga koliko i prva i radovao sam joj se koliko i prvoj. Obje su imale nešto specifično, nešto svoje. Prva uvijek u sjećanju, druga zbog toga što me približila TOP 30 i tome da prvi put budem nosioc na Grand Slamu.

Sada kada se to sve završilo i sleglo mogu reći da je divan osjećaj. Prvi sam igrač koji je povezao dva turnira u Rusiji i zaista osjećam nešto posebno. Mislim da sada mogu uživati u tome što sam napravio i okrenuti se novim rezultatima", ističe Džumhur.

Ove sezone popravio je sve segmente svoje igre, ali želi nastaviti s napretkom i u 2018. godini.

"Ono što sam popravio su bitni momenti u mečevima i u tim bitnim trenucima sam ove godine stvarno igrao dobro. Same pobjede u tri seta u gustim mečevima i koje sam okretao nakon gubitka prvog seta govore da se ja sada mogu vratiti i u bitnim trenucima biti na pravom nivou. Ako nastavim tako rezultati će biti još bolji.

Najviše želim da svoju tu najbolju igru prenesem na velike turnire. Vidjeli smo da na turnirima iz serije 250 odlično igram. Sa tim istim igračima ja mogu igrati i na turnirima iz serije 500, 1000, na Grand Slamovima. Moram i na tim turnirima zadržati mirnoću igrati dobro jer oni nose puno više bodova. Samim tim sa manje pobjeda ja ću imati više bodova. Najviše bih želio da napredujem na velikim turnirima, a što se tiče same igre želim samo sitne nadogradnje.

damir_dzumhur_teniser_RSA02.JPG - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

To se posebno odnosi na servis koji je ove godine bio drastično bolji nego prije. Može još to da se popravi, potom forehand koji sam puno unaprijedio i koji može sada da bude u nekim trenucima i moje veliko oružje. Backhand je tu uvijek kao moje veliko oružje, brzina, igra na mreži. Samo želim to zadržati, uz neke male nadogradnje. Fiziku ne želim spominjati jer sam bio odličan fizički. Bez velikih promjena, ali sa malim nadogradnjama želim ući u Novu godinu", kaže Džumhur.

Sezona je duga, mnogo se putuje, a Džumhur kaže kako najviše vremena na ATP turniru provodi s Balkancima.

"Moram kazati da smo mi Balkanci najviše jedni s drugima. Ne postoje igrači koji se bolje druže od onih s prostora bivše Jugoslavije. Moram reći da ne postoje veći prijatelji i bolje šale nego s naših prostora. Svi se osjećamo kao jedno, tako da su igrači iz okoline, Srbije, Hrvatske i Slovenac Aljaž Bedene moji najbolji prijatelji.

Dušan Lajović i Filip Krajnović koji je odigrao stvarno lijepu sezonu i ponovo ušao u TOP 100. Tu su Janko naravno i Viktor, s Noletom se nismo imali prilike toliko družiti. Svi zajedno smo veliki prijatelji i lijepo je imati van terena prijateljstvo s kojim ne mogu svi igrači da se pohvale", ističe Džumhur.

Damir je i društveno angažiran, a najbolji teniser Bosne i Hercegovine je i ambasador Save the Childrena.

"Drago mi je da si to spomenuo, jer zaista volim biti uključen u tim kampanjama i na neki način pomoći. Samo želim da djeca s naših prostora nastave da prave lijepe rezultate. Mi smo država koja posjeduje djecu s velikim talentom i ne želim da ta djeca nestanu zbog nedostatka materijalnih sredstava.

damir_dzumhur_teniser_RSA04.JPG - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Želim prije svega da poručim institucijama da podrže tu djecu i prate tu djecu, a oni će na najbolji način pokazati koliko znače za ovu državu i koliko mogu da naprave. Ja sam siguran da će tenisera, fudbalera, košarkaša i drugih sportista biti i u narednom periodu i da će nam ta mlada djeca u narednim godinama dokazati da mogu ponoviti naše rezultate" kaže Džumhur.

Džumhurova igra se popravila i nakon pronalaska ljubavi van terena. I to mu je pomoglo da bude jači i stabilniji.

"Da budem iskren ja sam pričao sa dosta igrača koji su nakon ozbiljnih veza zaigrali bolje. To nije tajna i igrači koji se skrase uz jednu osobu i nađu svoj mir, zaigraju bolje. Mi teniseri volimo imati nekoga ko im daje dodatnu podršku i motivaciju. To često budu djevojke, naravno uz svu veliku podršku porodice. Mora biti neka osoba tu koja će utjecati na to i ona mi je mnogo pomogla. Mirniji sam i van terena i na terenu i jedan od razloga za mentalno sazrijevanje je i taj", ističe Džumhur.

Damir je sada među 30 najboljih na svijetu, ali taj put je bio dug i težak i nikada se ne bi ostvario da iza Sarajlije nisu stajali njegovi roditelji.

"Ja iskreno ne smijem da pomislim koliko je nekada mojim roditeljima bilo teško. Pogotovo u tom periodu kada sam igrao juniorski tenis gdje nikakvih dobitaka nije bilo. Još teži period je odluka da nastavim s profesionalnim tenisom. Sam početak je bio težak, dobitaka nije bilo i oni su morali sve to podržati.

Nikada se svojim roditeljima neću moći dovoljno zahvaliti za ono što sam postigao u životu. Zbog njih sam tu gdje sam sada. Ja sam ponosan što imam takve roditelje i ponosan sam što sam im pružio da uživaju u mojim mečevima i budu ponosni na mene, jer znam da jesu i to zaista i previše.

Drago mi je da im mogu podariti pobjede i velike rezultate. Znam koliko im to znači, samim tim jer i meni znači mnogo. Samim tim su roditelji ti koji su zaista uradili sve da ja uspijem, a ja ću pokušati da im dam još bolje rezultate. Koliko god ja igrao sam za sebe, igram i za porodicu i za ljude koji su me podržavali i koji me vole", kaže Džumhur.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije