Dvije Kineskinje u polufinalu, Serena se provukla protiv Azarenke

Radiosarajevo.ba
Dvije Kineskinje u polufinalu, Serena se provukla protiv Azarenke

Čak dvije kineske teniserke igrat će u polufinalu Australian Opena. Nakon što je to u utorak učinila Jie Zheng, dan kasnije je isto pošlo za rukom Na Li.

Trenutačno 17. teniserka na svijetu pobijedila je u četvrtfinalu Venus Williams 2:6, 7:6(4), 7:5 nakon dva sata i 50 minuta igre. Iako se činilo da će sve završiti daleko brže i s drugom pobjednicom.

Naime, Venus je imala set u džepu i 5:3 u drugom, a sve dotad Kineskinja je uporno griješila i nije bila na razini četvrtfinalnog ogleda Grand Slam turnira. Ipak, tokom drugog seta se lagano dizala u igri, a kod 5:3 krenula u povratak.

Prvo je nanizala tri gema pa je u tie-breaku dominirala i iskoristila sve poklone Venus Williams.

U trećem setu se Na Li ponovno našla u problemima jer je startala sa zaostatkom od dva gema (2:0), a nije dobro za nju izgledalo niti nešto kasnije, pri 4:2 za Venus. Od tada je kineska teniserka uzela tri gema zaredom te kod 5:4 prvi put servirala za polufinale.

Tom prilikom nije osvojila niti poena, ali je kod 6:5 dobila novu priliku i taj put ju je zgrabila. Sjajnom serijom udaraca je iskoristila treću meč loptu za najveći uspjeh u karijeri.

Dosad je ova 27-godišnja Kineskinja igrala četvrtfinale Wimbledona i US Opena.

U meču je napravljeno čak 17 break gemova (Venus je devet puta uzimala servis suparnici, a Na Li osam). Mnogo se i griješilo, pa je Na Li napravila 57neforsiranih pogrešaka, a Venus 53, dok je Amerikanka napravila i 11 dvostrukih servis pogrešaka.

Bio je ovo drugi meč u karijeri ove dvije teniserke i druga pobjeda Na Li (prvu je izborila u svom Pekingu, na Olimpijskim igrama 2008. godine).

Veliki preokret Serene Williams

Malo je nedostajalo da se nakon Venus Williams od Australian Opena u četvrtfinalu oprosti i njena sestra Serena. Ipak, braniteljica naslova smogla je snage za veliki povratak.

U polufinalu prvog Grand Slam teniskog turnira sezone prva teniserka svijeta igrat će protiv 16. nositeljice Na Li koja je nešto ranije preokrenula meč, u kojem je dominirala Venus, u svoju korist. Bilo je 2:6, 7:6(4), 7:5. U drugom polufinalom susretu, podsjetimo, sastaju Justine Henin i Jie Zheng.

Viktorija Azarenka imala je set i 4:0 u drugom, sve joj je išlo od ruke, a dobro je koristila i pogreške bolje rangirane teniserke. Ipak, zadati konačan udarac teniserki kojoj je predala meč 4. kola u Melbourneu prošle godine nije znala.

Serena Williams je slavila 4:6, 7:6(4), 6:2 u meču dugom dva sata i 27 minuta.

"Kako je meč odmicao, počela sam razmišljati o tome hoću li stići na avion u petak. Nisam očekivala da ću preokrenuti meč i tješila sam se mišlju da sam još 'živa' u turniru parova", objasnila je Serena nakon meča protiv sedme nositeljice koju je pobijedila četvrti put u petom međusobnom ogledu.

Protiv Na Li vodi 3-1 u dosadašnjim susretima kroz karijeru.

Australian Open, četvrtfinale, teniserke:

Na Li (16) - V. Williams (6) 2:6, 7:6(4), 7:5

S. Williams (1) - Azarenka (7) 4:6, 7:6(4), 6:2

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije