Drama na US Openu: Teniseri redom predaju mečeve, ovo neće prestati dok neko ne umre

Radiosarajevo.ba
Drama na US Openu: Teniseri redom predaju mečeve, ovo neće prestati dok neko ne umre
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / US Open: Tereni u New Yorku

Tenis je odnio svaku šalu. Ovaj profesionalni koji se trenutno igra u New Yorku, gdje su nastupala i dva naša najbolja tenisera, Damir Džumhur i Mirza Bašić, trenutno više lični na bojno polje, nego na sportski teren. 

Vrućina koja vlada na terenima Flushing Meadowsa u utorak i srijedu je napravila pravi haos na US Openu. Zbog temperature koja se popela na 38 stupeni, mnogi teniseri i teniserke su otkazali ili predali svoje nastupe, a više od 20 gledatelja koji su bili na tribinama je zatražilo medicinsku pomoć.

Najbolje od svega situaciju je ilustrirao najbolji srbijanski teniser Novak Đoković, koji je početkom trećeg seta od dječaka koji skuplja loptice zatražio da mu u blizini ostavi kantu u slučaju da u nju bude morao povraćati. 

Đoković se protiv Mađara Martona Fuscovicsa jedva kretao, bio je na pragu predaje, što bi i učinio da njegovom protivniku izgleda sve to nije dosadilo pa je iznenada i on počeo izbacivati lopte izvan terena i pobjedu pretvorio u poraz. 

„Bilo je zabavno. Marton i ja smo ležali goli u ledenoj kupki, jedan kraj drugoga i, znate, bio je to prekrasan osjećaj. Boriš se s čovjekom dva i pol sata i onda odete u svlačionicu dok meč još nije završio i zajedno legnete u ledenu kupku. Bio je to prilično veličanstven osjećaj, moram priznati“, kazao je Đoković.

Šest tenisera bilo je drugog dana turnira prisiljeno predati svoje mečeve, a od toga su petorica kao razlog navela zdravstvene probleme zbog vrućine - Italijan Stefano Travaglia, Litavac Ricardas Berankis, Argentinac Leonardo Mayer, Srbin Filip Krajinović i Rus Mihail Južnji

I danas dva zakazana dubla su otkazana, jer mnogi ne žele da izađu na paklene teniske terene New Yorka. 

Argentincu Leonardu Mayeru nije bilo do smijeha nakon što je morao predati meč Laslu Đereu.

"Mislim da više ne bismo trebali igrati pet setova. To je prošlost. Ovo neće prestati dok neko ne umre. To je nevjerojatno, mečevi su postali ružni i jedini način da to riješimo, jeste da ih skratimo", poručio je Mayer.

Naše gore list njemačka teniserka Andrea Petković, koja je rođena u Tuzli, za vrijeme meča protiv Jelene Ostapenko, dok je ova uzela stanku, shvatila je da nema smisla da sjedi deset minuta na vrućini, pa je otišla u rashlađenu prostoriju.

"Kada sam se vratila na teren, imala sam osjećaj da je vani pet milijardi stepeni“, požalila se Petković, koja je nešto kasnije izgubila meč.

Ipak, možda najduhovitiji savjet za borbu protiv visokih temperatura dala je druga teniserka svijeta Caroline Wozniacki, koja je na pitanje novinare „kako podnosi uvjete na terenu i veliku vrućinu“, šaljivo ispalila:

"Ja samo zamislim da ležim na plaži, s margaritom u ruci“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije