Đoković preko Nadala ponovo do naslova

Radiosarajevo.ba
Đoković preko Nadala ponovo do naslova


Srbijanski teniser Novak Đoković se ne zaustavlja, a u svom pobjedničkom pohodu je još jednom pobijedio Španca Rafaela Nadala. U finalu ATP turnira u Rimu Đoković je slavio 6-4, 6-4.

To je Đokoviću 37. pobjeda zaredom u 2011. godini i sve je bliže rekordu Johna McEnroea. Američki teniser je 1984. godine startao sa 42 pobjede, a taj rekord bi drugi teniser svijeta mogao srušiti na Roland Garrosu.

Đoković je ove godine dobio protiv Nadala četvrto finale. I dok je Španac mogao lakše preboljeti ona dva s tvrde podloge u Indian Wellsu i Miamiju, posljednja dva poraza na njegovoj podlozi, zemlji, ga očigledno dosta bole i za njega su opasna najava uoči Roland Garrosa, gdje je Španac pravi vladar već godinama.

Đoković je bio bolji u Madridu i sada u Rimu, te je definitivno nabio kompleks prvom igraču svijeta. Nadal je u Rimu uspio odbraniti poziciju broj jedan na ATP tabeli, alio nakon svega viđenog je upitno šta će biti nakon Roland Garrosa.

U subotu je Đoković, u polufinalu protiv Andyja Murraya, opasno visio i bio sasvim blizu poraza. No, izvukao se nakon strašne i maratonske borbe, a ništa od umora se nije na njemu osjetilo tokom finala protiv Nadala.

Bio je Đoković agresivniji, odlučniji i precizniji. Također, one najbolje poene je sačuvao za ključne trenutke što ga definitivno stavlja u poziciju trenutno najboljeg tenisera svijeta.

Đoković je prvi došao do breaka u meču, Nadal ga je samo nakratko vratio za 5-4, da bi već u idućem gemu Đoković ponovno primirio suparnički servis i došao do prvog seta.

Drugi je Srbijanac odmah otvorio s breakom i tada je Španac počeo igrati bolje. Odlučio je više rizikovati, bio je opasniji na suparnički servis. No, nakon što se spasio neugodnih situacija Đoković je napao, zgrabio priliku i kod vodstva 5-4 napravio break za - slavlje.

Treba reći da je Đoković u zadnjem gemu došao do 0-40, tri vezane meč-lopte, ali je Nadal sve tri uspio spasiti. Četvrtu nije mogao u tom istom gemu.

Meč je trajao dva sata i 12 minuta, a Đoković je od 11 break šansi iskoristio četiri. Nadal je imao tek tri i iskoristio dvije. Spomenimo i da je Nadal uzeo samo pet od 20 poena nakon drugog servisa.

ATP Rim, finale:
Đoković (2) - Nadal (1) 6-4, 6-4

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije