Đoković preko Nadala do naslova

Radiosarajevo.ba
Đoković preko Nadala do naslova

Srbijanski teniser Novak Đoković pobjednik je turnira iz Masters 1000 serije igranog u Madridu. Slavio je u finalu protiv "kralja zemlje", najboljeg reketa svijeta, Španca Rafaela Nadala. Završilo je 7-5, 6-4...

Sraz dvojice najboljih tenisera današnjice i dvojice s iznimnim serijama nepobjedivosti ponudio je u svojoj konačnici Đokovića s rukama u zraku i uzdahom veselja nakon dva sata i 18 minuta duge borbe. U finale je Srbijanac, drugi teniser ATP-ova poretka, ušao s omjerom 31-0 u ovoj sezoni, a Nadal s 37 uzastopnih pobjeda na omiljenoj mu podlozi. Poraz je "čekao" još od Roland Garrosa 2009. godine kada je bolji od njega, u 4. kolu turnira, bio Robin Söderling.

Jedna je sjajna serija u nedjelju morala doći svome kraju, a pokazalo se da je Đoković održao svoju "živom" pobijedivši Španca treći puta zaredom (slavio ove godine u finalima Mastersa u Indian Wellsu i Miamiju) i deseti puta ukupno u njihovom 26. međusobnom ogledu. Nadalje, Đokoviću je ovo prva ostvarena pobjeda protiv Nadala na zemlji, svih devet prijašnjih upisao je na terenima tvrde podloge.

Uzbudljivi meč Đoković je otvorio s 4-0 i imao je priliku kod 5-3 uzeti prvi set. Nadal se vratio, no samo prolongirao uvodnu dionicu u kojoj je srbijanski teniser stigao do 0-40 na servis Španca kod 6-5 u svoju korist. Realizirao je prvu set-loptu pogodivši vrh mrežice uz koju se loptica spustila ostavivši Nadala bez šanse za vraćanje.

Drugi set prvi je nositelj otvorio breakom, a Đoković odmah poravnao na 1-1. Svaki je teniser držao svoj servis do 5-4 kada Srbijanac ponovno dolazi do 0-40 i pobjede nakon što je Nadal promašio kod 15-40.

Đokovićeva iznimna serija rezultirala je pobjedama na Australian Openu, u Dubaiju, Indian Wellsu, Miamiju, Beogradu i sada u Madridu gdje je upisao 34. uzastopnu pobjedu ukupno, a 32. ove godine. Suparnik koji će ga zaustaviti još se čeka...

ATP Madrid, finale:

Đoković (2) - Nadal (1) 7-5, 6-4

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije