Đoković nakon pet setova ispao od Tsonga

Radiosarajevo.ba
Đoković nakon pet setova ispao od Tsonga

Novak Đoković (Foto: Reuters)

Francuz Jo-Wilfried Tsonga izbacio je srbijanskog predstavnika Novaka Đokovića sa 6:7, 7:6, 6:1, 3:6, 1:6. U dosadašnjem dijelu turnira Đoković je pobjeđivao Gimeno-Travera, Chiudinellija, Istomina i Kubota, međutim Tsongu nije mogao proći.

Francuzu je trebalo pet setova da savlada trećeg igrča svijeta. Od samog početka vidjelo se da će igra biti izjednačena, a Tsonga se namučio u prvom setu, ali na kraju slavio u tie-breaku 10:8.

U nastavku Đoković je imao nešto više sreće pa istim rezultatom poravnava na 1-1, a u trećem setu sa 6:1 okreće vodstvo u svoju korist. Ipak srbijanski teniser nije imao snage da održi prednost pa je uslijedio pad igre te je Francuz u četvrtom setu izjednačio, a na kraju bez većih problema savladao Đokovića.

Zaslužena pobjeda Tsonge. 19 aseva, 30 winnera više, 67 posto (8/12) realizacija break lopti, više osvojenih poena i svega dvije dvostruke servis pogreške.

Federer izbacio Davidenka

Roger Federer treći je polufinalist Australian Opena. U prvom današnjem četvrtfinalu u četiri seta svladao je Nikolaja Davidenka.

Rus je u prvom setu uzeo sve što mu je Federer ponudio i s dva breaka stigao do seta sa 6:2. Federer je puno griješio, rijetko su se obojica odlučivali na strpljenje i duže izmjene, a Federer je bio taj koji je duže tražio udarac i nije mogao kvalitetno pogađati teren.

Ništa se nije promijenilo niti početkom drugog seta. I dalje je Davidenko dominirao i stigao do brzog breaka te poveo s 3:1. Uz break prednosti imao je još dvije lopte za dvostruki break i vjerojatno vodstvo 2:0 u setovima, ali Federer se izvukao i tu dolazi do preokreta.

Do kraja seta Rus više nije uzeo niti jedan gem, igra mu je dramatično pala dok se Federer podignuo i počeo posve kontrolirati meč.

Drugi set uzeo je sa 6:3 i u istom ritmu nastavio u trećem setu u kojem je već u prvom gemu uzeo Davidenku servis da bi mu ovaj poklonio još jedan kod 2:0 i prvi igrač svijeta stigao je do ogromne prednosti od 3:0.
Slobodni pad nastavio se do kraja seta, Federer je rutinski uzeo set sa 6:0 nanizavši ukupno čak 11 gemova. Za razliku od kraja prvog seta, u ovim trenucima je on izgledao nepobjedivo.

Kada je Davidenko izgubio i 12. gem u nizu te dozvolio Federeru rani break za 1:0 u četvrtom setu, bilo je jasno kako je Švicarac na korak od polufinala. Federer jednostavno takve prilike ne propušta, a igra Davidenka je bila u tim trenucima na dnu i trebao mu je dramatičan preokret u glavi da bi se vratio u igru.

Nakon 13 izgubljenih gemova u nizu, Davidenko je napokon stigao do gema i u nastavku seta uspio stabilizirati igru. Kako je počeo vraćati izgubljeno samopouzdanje, Rus je bivao sve opasniji. Kod 3:2 je uspio stići do 15:40, a zatim i vratiti izgubljeni servis te poravnati na 3:3.

Opasno je Davidenko prijetio preokretom i uzimanjem četvrtog seta i kod 4:3 kada je stigao do 0:40, no Federer je uzvratio s pet sjajnih servisa i izvukao se iz neugode. Kako to obično bude, ako ne iskoristiš prilike, stići će te kazna. Saznao je to Davidenko vrlo brzo i umjesto breaka prednosti, našao se u breaku zaostatka nakon što je Federer poveo s 5:4 i stigao do servisa za meč.

Prvi igrač svijeta imao je 40:30 i meč loptu, a onda je Davidenko odigrao na sve ili ništa. Bez kalkulacija je krenuo punom snagom na reternu, sreća ga je pomazila i vratio se u set s vraćenim izgubljenim servisom.

Ipak, previše izgubljene energije i emocionalne ispražnjenosti u potjeri za Federerom rezultirali su gubitkom još jednog servisa nakon čega je Federer mirno završio meč.

Zaslužena pobjeda boljeg igrača. Davidenko je svoje prilike propustio kada nije realizirao break lopte za dvostruki break u drugom setu i nakon toga na terenu se situacija posve promijenila. Federer je preuzeo kontrolu i s 13:0 otišao do velike prednosti.

Australian Open, četvrtfinale:
Roger Federer (Švi, 1.) - Nikolaj Davidenko (Rus, 6.) 2:6, 6:3, 6:0, 7:5.
Jo-Wilfried Tsonga (Fra, 10) - Novak Đoković (Srb, 3) 7:6(8), 6:7(5), 1:6, 6:3, 6:1.

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije