Damir Džumhur: Želim do sedmog mjeseca biti među najboljih 20

Radiosarajevo.ba
Damir Džumhur: Želim do sedmog mjeseca biti među najboljih 20
Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur danas se u Sarajevu obratio predstavnicima medija nakon povratka s prvog Grand Slam turnira sezone - Australian Opena.

Džumhur je na Australian Openu nastup okončao u trećem kolu, gdje je poražen od prvog tenisera svijeta Rafaela Nadala. Naš najbolji teniser potpisao je danas i ugovor s prehrambenom industrijom Klas i Oazom.

"Što se tiče AO i dva turnira prije Melbourne mogu da kažem da sam zadovoljan. Prošao sam dva kola na Australian Openu i to je cilj koji sam želio ostvariti. U trećem kolu sam igrao s prvim igračem svijeta i uradio sam sve što sam mogao. Prvi turnir je uvijek težak, ulazi se s dosta grča, a drugi turnir sam već krenuo mnogo bolje. Morao sam ipak predati u drugom kolu zbog povrede, ali to nije ostavilo mnogo traga na mene u Melbourneu", ističe Džumhur.

"Dan prije prvog meča na Australian Openu sam trenirao da vidim samo da li mogu da igram. Povreda je takva da sve može biti OK na treningu, a na meču je dovoljan jedan duži korak da se povreda vrati. Sporo sam ušao u meč i bilo je teško igrati nakon pet dana pauze.

U trećem setu sam zaigrao mnogo bolje i mislim da sam pokazao da sam mentalno na visokom nivou. Nije bilo lako vratiti se nakon 0:2. Nisam zadovoljan kako sam igrao protiv Nadala. On je odigrao od početka do kraja bez greške, bio je izuzetno motiviran i na kraju je zasluženo pobijedio. Sve je bilo čudno na početku, u drugom setu sam malo došao sebi, ali nisam pružio ono što znam i mogu u tom meču i siguran sam da će to biti mnogo bolje", kaže Džumhur.

"Vremenski uvjeti utiču sigurno na nastup. Nekome odgovara, nekome ne. Melbourne je čudan grad, vrijeme se mijenja brzo. Sve je stvar prilagodbe, ali ja mislim da treba biti neka granica kada se mečevi pomjeraju. Recimo u Sydneyju u tri sata kada sam igrao meč bilo je 47.5 stepeni, a na podlozi je izmjereno 66 stepeni. Neka pravila se moraju postaviti, jer je zdravlje za igrače najvažnije", kaže Džumhur.

"Prvi naredni turnir je Montpellier, potom Rotterdam, Marseille i Dubai. Nakon Dubaia idem u Ameriku Indian Wells i Miami, a ptom slijedi i nastup u Davis Cupu, pa zemlja", kaže Džumhur.

"Kada je u pitanju završnica Australian Opena vidi se da dolazi jedna smjena generacija. Ne iznenađuje me što je dobro igrao Edmund, ali možda nisam očekivao polufinale. Chung je iznenadio, iskoristio kikseve nekih igrača. Federer je u najboljoj formi i može doći do novog naslova na Australian Openu", kaže Džumhur.

"Nadam se da do 6. ili 7. mjeseca mogu ući u prvih 20. Ja se nadam da ću doći do 20. pozicije do 7. ili 8. mjeseca kada počinjem braniti bodove", dodaje Džumhur.

Nakon dijela press konfernecije u kojem se Damir osvrnuo na svoje nastupe u Australiji, uslijedilo je i potpisivanje ugovora s Klasom i Oazom.

"Želim se zahvaliti što ste uočili moj potencijal i sve ono što radim za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je domaći brend i drago mi je što ću promovisati taj brend. Uvijek svima pričam o pozitivnim stranama Bosne i Hercegovine i za mene je najbitnije da se zdravo hranim i imam dobru prehranu. Pokušavam što više da se baziram na domaće proizvode i siguran sam da će mi pomoći Fit keks koji pravi Klas, kao i voda Oaza i siguran sam da će ova saradnja biti uspješna", ističe Džumhur.

"Mi uvijek govorimo o tradiciji u Klasu. Tradicija je da podržavamo sport i sportske kolektive. Spoznorirali smo Sarajevo, Željezničar, rukometnu reprezentaciju, Aminu Kajtaz, a evo sada i Damira Džumhura. Damir je ambasador Bosne i Hercegovine, a od danas i našeg brenda Fit. Vjerujemo da će spoj kvaliteta u proizvodu i talentu koji Damir ima donijeti još bolje rezultate", kaže Nihad Imširević, dirketor Klasa.

"Oaza kontinuirano podržava sport i čast nam je i zadovoljstvo da podržimo našeg najboljeg tenisera i Oaza će biti veliko osvježenje za Damira na treninzima i mečevima", ističe brend menadžerica Oaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije