Cijeli svijet traga za kineskom teniserkom Peng. Kazala da je silovana i nestala

2
Radiosarajevo.ba
Cijeli svijet traga za kineskom teniserkom Peng. Kazala da je silovana i nestala
Foto: EPA-EFE / Shuai Peng

Čelnici WTA zaprijetili su Kini oduzimanjem organizacije svih turnira na njenoj teritoriji, ako se ne razjasni situacija sa nestankom kineske teniserke Shuai Peng.

Peng je 2. novembra na društvenoj mreži objavila pismo u kojem tvrdi da ju je seksualno zlostavljao bivši potpredsjednik kineske vlade, Jang Gaoli.

Ona je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos prije sedam godina i da je „poslije toga imala osjećanja prema njemu“. Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Njene poruke obrisane su oko pola sata poslije objavljivanja. Ona je potom nestala, a naknadni postovi, komentari i ključne riječi kao „tenis“ blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vijesti u vezi sa Peng.

Nakon toga je kineska televizija CGTN poslala e-mail izvršnom direktoru WTA, Stevu Simonu, u kojem navodno teniserka tvrdi da je s njom sve u redu i da se odmara kod kuće, te da su optužbe o silovanju neistinite.

„Teško mi je da povjerujem da je Peng zapravo napisala pismo ili da vjerujem u ono što u njemu piše. Spremni smo da zaustavimo sve poslove s Kinom, iako će nam to donijeti ogromne komplikacije. Ali, ovo što se događa je daleko veće od biznisa“, rekao je Simon.

Ujedinjene nacije zatražile su danas dokaze da je Peng dobro, a brojni teniseri pozvali su na istragu povodom njenog nestanka.

Peng je osvojila 23 titule u dublu, uključujući Wimbeldon 2013. i Roland Garros 2014. godine.

Nije igrala od februara prošle godine u Kataru, prije nego što su počela zatvaranja i otkazivanja turnira zbog pandemije koronavirusa.

Ona je trostruka učesnica Olimpijskih igara, 2008, 2012. i 2016. godine, ali Međunarodni olimpijski komitet se još nije oglasio povodom njenog slučaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije