Češki tinejdžer i bol u koljenu mučili Đokovića, ali je uspio proći u polufinale Šangaja

0
Radiosarajevo.ba
Češki tinejdžer i bol u koljenu mučili Đokovića, ali je uspio proći u polufinale Šangaja
Foto: EPA - EFE / Novak Đoković

Srbijanski teniser, Novak Đoković (ATP 4.), plasirao se u polufinale Mastersa u Šangaju nakon što je savladao Čeha Jakuba Menšika (ATP 65.) s 2:1 u setovima (6:7, 6:1, 6:4).

Sukob generacije – tako bi se mogao nazvati duel koji su odigrali 19-godišnji Čeh i 37-godišnji Srbijanac. Na kraju je ipak prelomilo iskustvo, te će Đoković u polufinalu snage odmjeriti s Amerikancem Taylorom Fritzom.

Ozbiljno se Đoković namučio protiv Menšika, što na to jasno ukazuje činjenica da se prvi set završio tie-breakom i to u korist 19-godišnjaka.

Alarmantno stanje u Europi: Dolazi oluja koja će napraviti štete velikih razmjera

Alarmantno stanje u Europi: Dolazi oluja koja će napraviti štete velikih razmjera

Dugo je trebalo Đokoviću da pronađe odgovor na servis "bombe" Menšika. Izvršio je pritisak na backhand rivala, što je rezultiralo breakom tek u devetom gemu, za 5:4. Ipak, već u narednom mu je istom mjerom uzvratio Menšik, te smo vrlo brzo gledali tie-break u kojem je Đoković pretrpio poraz, peti put ove sezone.

U drugom setu smo imali prilike gledati potpuno drugačije lice Đokovića. Pojačao je intenzitet, dominirao u dužim razmjenama i koristio prilike da napadne svaki drugi servis Menšika. To se isplatilo, došao je do ranog breaka i čuvao prednost do kraja, te je rezultat na semaforu bio ubjedljiv – 6:1.

Odlučujući set je donio dramu. Nije se predavao 19-godišnjak, a Đoković je uz dva skraćena returna prokockao dvije break šanse u prvom servis gemu rivala. Međutim, nije sebi dozvolio da dva puta ponovi isto i u petom gemu je sjajnim backhand returnom poveo s 3:2.

Olakšanje nije trajalo dugo, jer se nakon potvrđenog breaka uhvatio za lijevo koljeno i to nekoliko puta, što je jasno ukazivalo na problem.

Uprkos bolu skupio je hrabrosti i zadao konačan udarac Čehu u desetom gemu za konačnih 6:4.

Polufinalni susret s Taylorom Fritzom zakazan je za subotu i neće početi prije 13 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije