Bosna i Hercegovina izgubila veliku tenisku nadu, nastupit će za Srbiju

S. Grebović
Bosna i Hercegovina izgubila veliku tenisku nadu, nastupit će za Srbiju
FOTO: AA / U budućnosti ga nećemo gledati pod bh. zastavom

Bosna i Hercegovina je izgubila još jednog vrhunskog sportistu. Talentovani teniser iz Doboja Marko Maksimović u budućnosti će umjesto pod bosanskohercegovačkom nastupati pod zastavom Srbije.

Logičan je to slijed događaja i sasvim razumna odluka njega i njegovog tima koji je od ove zemlje dobio sve ono što nije od naše, a to su vrhunski sportski uslovi.

Njegov potez bi napravio svaki razumni mladić, sportista, koji od svoje karijere želi da izvuče ono najbolje.

Izetbegović pisao ministrima vanjskih poslova: 'U normalnom svijetu za ovo ne bi bilo potrebe'

Izetbegović pisao ministrima vanjskih poslova: 'U normalnom svijetu za ovo ne bi bilo potrebe'

Odgovor na pitanje zašto se odrekao nastupa u bh. selekciji potražili smo u Teniskom savezu Bosne i Hercegovine.

"Stvar je kristalno jasna. Ako vam kažem da mu je TS Srbije dao na raspolaganje vrhunske terene akademije Novaka Đokovića na 24-satno korištenje bez obaveze plaćanja, mislim da vam je sve jasno", riječi su Senada Hadžimešića, direktora TSBiH.

Sav apsurd bh. sporta, ali i same države ogleda se u nacionalnom ključu koji je nažalost zastupljen u svakoj pori našeg društva, pa tako i u tenisu.

"Ionako simbolična sredstva koja dobijemo od države dijelimo na tri dijela u odnosu 30-30-30 na tri teniska podsaveza u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Jasno je da Srbiji i bilo kojoj drugoj ozbiljnoj zemlji u tom parametru jednostavno ne možemo parirati. Da ne pričam o tome da Grad Doboj posjeduje više teniskih terena od Sarajeva. To je tek posebna priča...", dodao je Hadžimešić.

Ovaj mladi Dobojlija je i ranije posjedovao dvojno državljanstvo Srbije i BiH pa je proces dobijanja srbijanskog pasoša bio dosta lakši, a samim tim i nastup za ovu zemlju.

Marko je tako postao samo još jedan u nizu talentovanih sportista koji je bh. dres zamijenio nekim od susjednih zemalja u kojima će pokušati da svoj ogromni potencijal pretoči u veliku sportsku karijeru

Kada je riječ o njegovoj dosadašnjoj karijeri, treba reći da mu je jedan od zapaženijih rezultata osvajanje juniorskog Mastersa u Monte Carlu u oktobru prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije