Mirza, ti si naš ponos: Bašić pobijedio Copila i osvojio turnir u Sofiji

Radiosarajevo.ba
Mirza, ti si naš ponos: Bašić pobijedio Copila i osvojio turnir u Sofiji
U Sofiji je odigrano finale ATP turnira Diema Xtra Sofia Open u kojem su se sastali bh. teniser Mirza Bašić i Rumun Marius Copil.

Finale turnira čiji je nagradni fond 500.000 eura bila je obojici tenisera prilika da osvoje prvu ATP titulu u karijeri. 

Prvi set osvojio je Bašić rezultatom 7:6 u tie-breaku. Nakon što su oba tenisera osvojila svoj prvi servis, Bašić je u trećem gemu napravio break i poveo 2:1.

Potom je bh. teniser čuvao svoj servis, imao čak tri break lopte u petom gemu, ali se Copil izvukao.

Bašić je na 5:4 servirao za prvi set, no rumunski teniser se još jednom vratio, napravio break i izjednačio na 5:5.

Set je otišao u tie-break u kojem je Copil imao vodstvo 1:4, 4:5, ali se sada Bašić vratio i uspio preokrenuti na 8:6 za vodstvo u setovima 1:0.

Na startu drugog seta Copil je napravio break na servis Bašića i čuvao prednost. U devetom gemu je Rumun imao set-loptu na servis Bašića ali je bh. teniser spasio gem a potom i set načivši break za 5:5.

Obojica tenisera osvajaju svoj servis za 6:6 pa se ponovo ulazi u tie-break. Ovaj put je uspješniji bio Copil, dobio tie-break sa 7:4 i izjednačio rezultat na 1:1 u setovima.

Mirza Bašić je na početku trećeg seta zatražio pomoć ljekara i činilo se da ga polako stiže umor u već osmom meču na turniru u Sofiji. Rumun je nešto lakše osvajao svoj servis sve do sedmog gema kada je Bašić imao dvije break lopte koje nije uspio iskoristiti.

Iako je mnogo puta bio otpisan tokom turnira i samog finala, umorni Bašić vratio se poput Feniksa. Uspijeva oduzeti Copilu deveti gem trećeg seta (5:4), održava svoj servis i nakon dva sata i 20 minuta dobiva meč s 2:1 u setovima (7:6, 6:7, 6:4).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije