Zuhdija Korkarić: Teško stanje u bh. rukometu

Radiosarajevo.ba
Zuhdija Korkarić: Teško stanje u bh. rukometu


Trener rukometaša sarajevske Bosne Zuhdija Korkarić ne krije zadovoljstvo rezultatima svog tima u sezoni na izmaku. Bivši prvak naše zemlje osigurao je poziciju u sredini tabele, baš onako kako je uprava kluba i očekivala na početku sezone.

Uz mlade igrače s kojima su odigrali prvenstvo, više od ostvarenog nije se smjelo ni očekivati. Svjestan je toga i Korkalić koji je u razgovoru za Radiosarajevo.ba govorio o svom timu, stanju u klupskom i reprezentativnom bh. rukometu i teškoj sportskoj svakodnevnici u našoj zemlji.

Cilj je ispunjen

''Kada se osvrnemo na sva dešavanja od samog prvenstva, moramo biti sretni s ostvarenim rezultatima. Odigrali smo sezonu uglavnom s igračima koji su u naš klub stigli kao rezerve u drugim timovima. Možda smo mogli i više, ali neiskustvo i objektivne okolnosti bili su jači od naše želje za uspjehom'', smatra Zuhdija Korkarić.

Premijerligaška sezona još je u toku, doigravanje se bliži kraju, ali u Bosni već kuju planove za predstojeću takmičarsku godinu.

''Ne bih rekao da će biti velikih promjena u ekipi. Postoji mogućnost dovođenja nekoliko mladih igrača posebno na bekovskim pozicijama, ali o nekim velikim promjenama se ne razmišlja. Naša je orjentacija rad s mladim igračima i ustrajaćemo na svom putu. Ako se već odlučimo za transfer nekog iskusnijeg igrača, bit će to provjereno i poznato ime, ali šanse da se to desi uistinu su male'', dodaje Korkalić.

Prvi strateg Bosne svjestan je teške situacije u domaćem rukometu, ali veliki je optimista i vjeruje u svijetlu budućnost ovog sporta u našoj zemlji.

''Kvalitet lige je slabiji nego inače. Utisak je da sve što vrijedi odlazi vani. Posljednjih godina 'obećane zemlje' su države na Bliskom istoku i njihova prvenstva. Naši najbolji igrači odlaze tamo, a rijetki su slučajevi odlazaka u respektabilne rukometne nacije kao što je bio prelazak Faruka Vražalića u Ademar Leon. Iz jedne perspektive, to nije loše jer se mladim igračima u BiH pruža mogućnost da kroz nastupe u seniorskoj konkurenciji stiču potrebno iskustvo i rutinu, dok nas s druge strane, takav trend onemogućava da u evropskim okvirima napravimo respektabilan rezultat kad je riječ o klubovima. Ne treba izmišljati toplu vodu, svi znamo da je problem u teškom finansijskoj situaciji. Smatram da se ne treba žaliti već tražiti kvalitetna rješenja'', kaže Korkalić.

Zuhdija Korkarić (FOTO: Arhiv)

Bliži se i Svjetsko juniorsko prvenstvo koje će se održati u našoj zemlji, a naš sagovornik ubijeđen je da će mladi Zmajevi napraviti zapažen rezultat.

''Mislim da je ulazak među osam najboljih realan cilj. Ekipa je zaista odlična, kompaktni su, spremni i kvalitetni i vjerujem da naš reprezentativni rukomet ima lijepu perspektivu'', optimista je na kraju našeg razgovora trener Rukometnog kluba Bosna Zuhdija Korkarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije