Treba li Rađa ostati selektor?

Radiosarajevo.ba
Treba li Rađa ostati selektor?


Nakon lošeg uvoda u kvalifikacije i susreta sa Mađarskom i Makedonijom uslijedio je sramotni poraza rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine od Estonije, pa se samim tim postavlja pitanje: Ko je kriv?

Sramotan poraz bh. rukometaša u Estoniji

U susret smo ušli bez tri ponajbolja igrača: Terzića, Doborca i Toromanovića koji su odlučili da neće nositi dres BiH dok na klupi našeg državnog tima sjedi Vojislav Rađa.

Terzić: Dok ne bude promjena neću igrati

Toromanović: Treninzi kod Rađe su zastarjeli

Izvršni odbor Rukometnog saveza BiH je u septembru 2009. godine imenovao Vojislava Rađu za novog selektora muške rukometne A reprezentacije.

Vojislav Rađa je reprezentaciju Bosne i Hercegovine vodio i u kvalifikacijama za SP 2007. godine, kada su njegovi izabranici poraženi u odlučujućem meču protiv Grčke.

Rađa, koji je selektor bio i u periodu od  2006. do 2007. godine, doveden je kako bi izborio učešće na Svjetskom prvenstvu koje se početkom 2011. godine igralo u Švedskoj.

"Ako ne prođemo kvalifikacije, sigurno ću svoje mjesto ustupiti drugome", izjavio je Rađa ubrzo nakon preuzimanja kormila našeg nacionalnog tima.

Bosna i Hercegovina bila je smještena u grupu 2 zajedno sa Rumunijom, Velikom Britanijom i Finskom, koja je bila domaćin kvalifikacionog turnira.

BiH je ostvarila pobjedu protiv domaćina (30:28), očekivano pregazili Britance (44:19) i onda, u posljednjem, odlučujućem meću izgubili od Rumuna (26:29). Rumuni su se, podsjetimo, kroz baraž, preko Rusije, plasirali na SP i završili na 19. mjestu.

Rađa nije ispunio obećanje dato nakon preuzimanja reprezentacije. Našu selekciju nije odveo na SP, a odlučio je ostati na mjestu selektora. A možda nije trebao...

Uslijedile su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Srbiji 2012. godine, koje je još u toku. Kvalifikacije su otvorene porazom na gostovanju kod Mađarske (26:17), što se manje-više i nije iznenađenje.Ono što se nije smjelo dogoditi jeste remi sa Makedonijom (28:28), koji je ravan porazu.

Ipak, ostavljene su realne šanse za prolaz, koje su potonule sramotnim porazom od Estonije. 

Ruku na srce naš nacionalni tim i dalje ima teoretskih šansi za prolaz, za koji će nam trebati sve tri pobjede, te sva tri poraza Makedonije, a kako do sada nismo ostvarili niti jednu pobjedu, to je prilično teško za očekivati.

Ukoliko bi se trojac sa vrha teksta vratio u reprezentaciju šanse bi nam bile mnogo veće, ali kako sada stvari stoje to se neće dogoditi.

"Njih trojica su bili jedni od najuzoritijih i uvijek bi se odazvali pozivu. Bez obzira kakav su problem napravili, trebalo je sjesti sa njima i razgovarati", rekao je Halid Demirović, bivši selektor u direktnom prijenosu meča iz Estonije.

Iako je u pravu, Demirović definitinvo nije osoba koja bi trebala dijeliti takve savjete drugim selektorima, jer za vrijeme njegovog posljednjeg mandata dresa se, privremeno, odrekao Nikola Prce.

Postavlja se pitanje sa početka teksta - Ko je kriv? Selektor na raspolaganju ima jako dobre igrače, koji nastupaju u izuzetno kvalitetnim evropskim ekipama, ali nisu ekipa, nisu uvezani, a to je problem selektora.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je pod palicom Vojislava Rađe, računajući prvi mandat, propustila dva svjetska prvenstva, a na 'odličnom' je putu da to učini i sa Evropskim prvenstvom 2012. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije