Šuman: Prijete nam sankcije od EHF-a, a to znači gašenje rukometa

Anadolija
Šuman: Prijete nam sankcije od EHF-a, a to znači gašenje rukometa
Rukometnu reprezentaciju BiH početkom maja očekuju dvije veoma važne utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Hrvatskoj.

U oba ogleda rival je Finska, a ono što selektora Bilala Šumana najviše brine, nije forma igrača, nego finansije, zbog kojih se može desiti da on i njegovi izabranici uopšte ne otputuju u Skandinaviju, javlja Anadolu Agency (AA).

Za pripreme i smještaj igrača u Sarajevu, te put za i iz Finske potrebno je oko 50.000 konvertibilnih maraka (KM), ali zbog problema oko preregistracije Rukometnog saveza BiH upitno je hoće li taj iznos biti na vrijeme obezbijeđen.

“Situacija vezana za preregistraciju saveza i logistike je veoma teška, tako da je savez trenutno blokiran na sve moguće načine. Međutim, tražimo neki modus kako da to riješimo. Očekuje nas okupljanje reprezentacije za desetak dana, a s druge strane imamo taj logistički problem, jer smo blokirani. Pokušavamo da dođemo do neke pomoći. Došlo je vrijeme da se direktno obratim strukturama kantona, Federacije BiH i države da pomognu rukometu kako bi odigrali ove dvije utakmice protiv Finske, ali i dvije naredne u junu protiv Španije i Austrije, kako bi završili ovaj ciklus kvalifikacija. Neodlaskom bi imali sankcije, koje bi katastrofalne za naš sport, a to znači gašenje. Vjerovatno bi dobili kaznu od Evropske rukometne federacije kojom bi sve selekcije bile isključene na nekoliko godina iz takmičenja, zatim novčana, a i klubovi koji imaju želju igrati u Evropi to ne bi mogli“, jasan je selektor bh. tima.

Šuman izražava nadu da do toga, ipak, neće doći, te da će biti ispunjeni minimalni uslovi da reprezentacija odigra dvije utakmice sa Finskom.

“Mislim da su to ovim momci zaslužili, svojom željom i voljom koju imaju, svojim dolascima na okupljanja, bez obzira na situaciju u savezu. Kada kažem situacija u savezu, onda mislim da prvenstveno Izvršni odbor i Predsjedništvo nisu uradili dovoljno posla, bez obzira na opravdanja, nisu obezbijedili minimalne uslove za igranje reprezentativnih selekcija. Mora mnogo toga u dogledno vrijeme da se promijeni, ako želimo da ovaj sport održimo na nekim osnovama kako bi mogao funkcionisati. Sada je veoma teško funkcionisati, jer dolazimo u ovakve situacije desetak dana prije kvalifikacija da li ćemo da idemo ili ne. To nije u redu za jednu državnu reprezentaciju“, kaže Šuman i dodaje:

“Naši reprezentativci su jako razumni u cijeloj ovoj situaciji, iako znaju šta se sve dešava. I dalje imamo rezultatski cilj, igramo da bi pobijedili. Imamo velike šanse protiv Finske. Sa dvije pobjede otvara nam se put ka Evropskom prvenstvu. Onda bi u junu protiv Španije i Austrije imali priliku da dođemo do drugog mjesta, koje bi nas po prvi put odvelo na Evropsko prvenstvo. Međutim, da bi došlo do toga potrebno je da se neke stvari poslože. Prije svega ova fama, da kažem sapunica oko Federalnog saveza, koji je formiran, pa neko ulaže žalbe, pa ne može da se organizuje nova Skupština i Statut saveza RS i F BiH, da bi se preregistrovao državni savez, kako bi počeo normalno da funkcioniše. Sada smo blokirani sa svih strana, iako ima sponzora koji bi željeli da pomognu sve se to ne može uskladiti. Zato tražimo pomoć od vlasti kako bi rukomet ostao u životu.“

Selektor kaže da je rok za plaćanje karata 25. april i ukoliko tone bude urađeno neće biti ništa od putovanja u Finsku na utakmicu koja je zakazana za 4. maj. Isto tako neophodno je, prije okupljanja u hotelu “Hills“ i treniranja u dvorani izmiriti neke obaveze od ranije, tako da je za sve to u ovom trenutku potrebno nekih 50.000 KM.

“Nadam se da ćemo u ovih nekoliko dana osigurati na riješimo ta potraživanja, kako bi naši reprezentativci došli mirni na okupljanje. Ima nekih nagovještaja da bi mogli završiti kako bi okupili reprezentaciju da otputujemo u Finsku i pobijedimo. Avionske karte, smještaj, treninzi za to je potrebno oko 50.000 KM. Za sada od Izvršnog odbor i Predsjedništva RS BiH nema pomoći u tom pravcu. Pokušavamo preko kantona i federalne vlade da vidimo postoji li neka mogućnost da nam se izađe u susret, dok savez ne počne, na neki način, da diše, odnosno dok se ne završi ta famozna preregistracija. Ima nagovještaja i za nekih par dana imaćemo jasnu sliku. U svakom slučaju 25. aprila nam je dan 'D', i tada ćemo znati da li idemo ili ne idemo u Finsku“, kaže Šuman.

Rukometna reprezentacija BiH nakon dva odigrana kola u grupi 3 kvalifikacija za EURO 2018 zauzima posljednje mjesto bez bodova. Lider je Španija sa četiri boda, a slijede je Austrija i Finska sa po dva. Na EP će se plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana.

BiH 4. maja u trećem kolu igra protiv Finske u Vanti, a tri dana kasnije će istog rivala ugostiti u Goraždu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije