Skandalozna izjava predsjednika Rukometnog saveza: Kakav doček, nismo osvojili titulu?!

Radiosarajevo.ba
Skandalozna izjava predsjednika Rukometnog saveza: Kakav doček, nismo osvojili titulu?!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Zmajevi stigli!

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je pobjedom u Češkoj (23:24) osigurala istorijski nastup na Europskom prvebstvu.

No, slavlje navijača i dobru atmosferu pomutio su skandalozne izjave predsjednika Rukometnog saveza BiH, Marinka Umičevića. 

Kriminalci ih zamalo ugasili, a sad idu na Euro: Priča o uspjehu bh. rukometaša

Prvi čovjek Saveza, inače kadar Dodikovog SNSD-a, u izjavi za Mondo žestoko je kritikovao selektora Bilal Šumana, heroja nacije koji vodi Zmajeve.

Umičević tvrdi da Šuman radi bez ugovora.

Ambasada SAD-a čestitala rukometnim Zmajevima na plasmanu na EP

“Selektor Šuman nema nikakav ugovor sa Savezom već faktički radi na ‘crno’. To smo tako naslijedili i otkako sam preuzeo funkciju predsjednika RSBiH, ne mogu to da dozvolim. Druga stvar, Šuman je na neki način privatizovao reprezentaciju, on ugovara koje ćemo dresove nositi iz koje firme, sve živo želi da vodi. A onda ima najmanje vremena da se posveti ekipi. Osim toga, ne može da pravi doček i kaže da će ići u Kanton Sarajevo, nije imao na to pravo.

Rekao je da mi iz Upravnog odbroa RSBiH nismo ništa uradili. Kako nismo? Posljednjih šest mjeseci smo više od 450.000 KM uložili u reprezentaciju bez ijednog pfeninga donacije države BiH. Zadužili smo Asima Šahmana i Vojislava Rađu da vode brigu o tome i onda nama kažu da ne možemo biti na dočeku. Na koncu, kakav doček, nismo osvojili titulu!? Ako treba da se napravi doček, onda bi trebalo da to bude prijem u Predsjedništvu BiH, a ne po kantonima”, rekao je Umičević, koji je jedno vrijeme obavljao funkciju savjetnika Milorada Dodika.

Zmajevi stigli! - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Zmajevi stigli!

Prema njegovim riječima, Šumanovo plaćanje putovanja iz “svog džepa” prethodnih godina ga previše ne interesuju.

“Sve je to naplatio pet puta više. Ostavljen je nama dug od pet miliona maraka koje mi treba da naslijedimo. Ja to ne želim jer je RS BiH prvi put nastao 2017. godine, a prije tri mjeseca upisan je u Ministarstvo civilnih poslova BiH. Šta je Šuman ranije radio me ne interesuje. Otkud taj dug od pet miliona? Od toga samo 1,5 miliona za reprezentaciju jer se spavalo u hotelima sa šest zvjezdica. Nema šta se nije radilo”, kaže Umičević. 

Marinko Umičević, prvi čovjek RS BiH, inače kadar Dodikovog SNSD-a - undefined

Printscreen: Marinko Umičević, prvi čovjek RS BiH, inače kadar Dodikovog SNSD-a

Naravno da Umičevićeve sramotne izjave i stav o Šumanu nisu naišle na odobravanje javnosti, pogotovo u FBiH.

“To što me napadaju po pojedinim portalima u Federaciji BiH me ne zanima. Hoću samo da se uvede red i zakon. Selektor treba da ima ugovor u kojem će biti jasno precizirano šta je njegov posao, prava i obaveze. Šahman i Rađa su uradili veliku stvar, gotovo kao i sami igrači na terenu jer bez njih ne bi bilo uopšte šanse da se igraju utakmice. Nama je račun blokiran četiri godine i uprkos svemu smo uspjeli”.

Predsjednik RS BiH je istakao da je ovim povodom poslao pismo aktuelnom selektoru Zmajeva.

“Očekujem pismeni odgovor, ali ako ne odgovori i ne položi račune tražiću njegovu smjenu. Pa zamislite, selektor je spisak rukometaša poslao na listu papira štampanim slovima?! Ne možemo se tako ponašati. Na utakmici u Tuzli nismo imali šortseve, došli smo u Skenderiji da igramo, a ona zauzeta. Pa mora se znati ko šta radi u organizacionom smislu.Na narednoj sjednici Upravnog odbora RS BiH, koju ćemo imati u petak ili ponedjeljak, ćemo razgovarati na tu temu. Mislim da je Šuman ovo iskoristio za ličnu promociju i za sukob sa UO RS BiH, koji mu je sve omogućio jer smo mi svoje lične veze i novce dali da se osiguraju putovanja. Bez obzira na to, insistiraću da selektor mora da ima ugovor sa Savezom”, zaključio je Umičević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije