Šest decenija najuspješnijeg bh. kolektiva

Radiosarajevo.ba
Šest decenija najuspješnijeg bh. kolektiva


Najtrofejniji sportski kolektiv u BiH, Rukometni klub Borac M:tel, u veličanstvenoj atmosferi proslavio je šest decenija postojanja.

U "Piano baru" hotela "Bosna" okupili su se brojni gosti, prijatelji kluba, predstavnici sponzora, Vlade RS, grada Banjaluka, bivši i sadašnji igrači... Svi oni su svojim prisustvom uveličali jubilej i čestitali "crveno-plavima" 60. rođendan.

"Banjaluka je u cijelom svijetu poznata po Borcu, klub i grad su proteklih šest decenija bili kao jedno tijelo i jedna duša, tako će biti uvijek, sve dok se bude igrao rukomet", istakao je Proko Dragosavljević, ministar za porodicu, omladinu i sport, koji je u ime Vlade RS obećao svesrdnu podršku našem velikanu:

"Sljedeće godine kreće regionalna liga i Borac mora da je dočeka spremno. Vlada RS je formirala komisiju koja se već sastala nekoliko puta, a njen glavni zadatak je da snimi situaciju u klubovima, kako bi finansijska sredstva otišla u prave ruke. Rukometni klub Borac M:tel je naš prioritet i tako ćemo se odnositi prema njemu".

Pomoć u finansijskom i svakom drugom pogledu obećao je i zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasmin Komić:

"Sigurno je da podrška gradskih vlasti neće izostati ni u narednom periodu jer Borac je banjalučki brend i tako mora da ostane".

Bivši predsjednik kluba iz Gospodske ulice Živko Radišić, koji je tu funkciju obavljao osam godina, istakao je da je ponosan što je jedan dio svog života posvetio Borcu:

"Od prošlosti se ne živi, neću da spominjem ni sadašnjost, već koristim priliku da prvi čestitam Borcu buduće uspjehe. Siguran sam da će ih u godinama koje dolaze biti mnogo".

Prije proslave 60. rođendana održana je redovna godišnja sjednica Skupštine kluba na kojoj su usvojeni izvještaji Upravnog odbora za 2009. i prvu polovinu 2010. godine, Nadzornog odbora za isti period, kao i izvještaj šefa stručnog štaba Dragana Markovića.

Trofeji

Rukometni klub Borac M:tel u svojoj riznici trofeja ima pregršt pehara i priznanja. Najveći uspjeh Banjalučani su ostvarili 1976. godine kada su osvojili titulu prvaka Evrope i 1991. godine kada je u grad na Vrbasu stigao i drugi evropski trofej - IHF kup. Borac je sedam put bio šampion bivše Jugoslavije, deset puta je osvajao nacionalni kup i jednom Kup BiH.

Marković: Hvala učiteljima

Šef stručnog štaba Borac M:tela Dragan Marković, koji je kao igrač sa matičnim klubom osvojio Kup IHF, zahvalio je svim svojim učiteljima.

"Hvala Braci Pavlišinu, Momi i Bori Goliću, čika Branku Jankoviću, Peri Janjiću i svim onim vrsnim rukometnim stručnjacima zbog kojih sam zavolio rukomet i život mu posvetio. Ovo je veliki jubilej i učinićemo sve da se u maju sljedeće godine ponovo okupimo kako bismo svi zajedno proslavili titulu šampiona BiH", istakao je Marković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije