Ruskinje prvakinje svijeta

Radiosarajevo.ba
Ruskinje prvakinje svijeta

Foto: Reuters

U finalnom susretu Francuske i Rusije igrao se vrlo atraktivan i brz rukomet s granitnim i gotovo nesavladivim odbranama. Ruskinje su zasluženo svjetske prvakinje jer su za nijansu bile bolje od Francuskinja. Ruska odbrana je ponovo bila presudna u pobjedi i zaustavljanju napada francuskih rukometašica. Francuska je stalno bila blizu i nadomak dostizanja prednosti Rusije, falilo je samo više kreativnosti i manje grešaka u ključnim trenucima utakmice. Samo je prvi dio pripao francuskim rukometašicama u kojem su imale i vodstvo 6:4 nakon čega Ruskinje preuzimaju vodstvo i kontrolu utakmice. Međutim i dalje je utakmica bila vrlo uzbudljiva jer Ruskinje nisu uspijevale dostići veću prednost. Na poluvrijeme se odlazi sa tri gola prednosti za svjetske prvakinje (11:14).

U pet minuta nastavka Francuskinje igraju bolje i prednost Rusije je samo jedan gol, ali popuštaju u odbrani što Ruskinje koriste za ponovno povećanje vodstva. Kada je Andrjušina postigla gol za vodstvo Ruskinja 22:17 pomislili smo da je sve gotovo, ali Francuski izbornik se ne predaje, uzima predah za svoje rukometašice koje nakon njega smanjuju na -3. Iskusnije ruske reprezentativke uspijevaju sačuvati prednost do kraja što im donosi veliko slavlje i treću uzastopnu zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima.

Najbolji svjetski bek Mariama Signate je postigla najviše golova za Francusku u finalu, osam, a šest golova je zabila Alison Pineau najbolji srednji bek prvenstva. Elena Dmitriava je bila s osam golova najefikasnija kod svjetskih prvakinja, a zanimljivo je da je najbolja golmanica svjetskog prvenstva Inna Suslina na golu Rusije provela samo početnih pet minuta finalne utakmice. Zlatnu medalju i trofeje najboljim svjetskim rukometašicama na završnoj ceremoniji je dodijelio predsjednik Svjetske rukometne federacije Hassan Moustafa.

Norvežankama treće mjesto

Norvežanke su pobijedile Španiju i osvojile broncu na svjetskom prvenstvu zahvaljujući izvrsnom prvom poluvremenu u kojem su pokazala sve odlike skandinavskog rukometa, čvrstu odbranu, brzi napad i efikasni kontranapad. Olimpijski sportski centar u Nanjingu je bio prepun norveških navijača i bilo ih je zadovoljstvo gledati i slušati s koliko entuzijazma bodre svoje rukometašice.

U drugom poluvremenu Špankinje su se probudile, prevladale razočaranje ne ulaska u finale i većinom ravnopravno igrale. Pred kraj susreta su smanjile na tri gola minusa ali za više nije bilo snage. Marit Frafjord je bila najefikasnija igračica susreta sa sedam golova, po šest za Norvešku su postigle Camilla Herrem i Kristine Lunde. Tri igračice Španije su zabile pet puta Nely Alberto, Marta Mangue i Macarena Aguilar. Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola je kraju utakmice pozdravio sve igračice i predao pehar najboljoj igračici susreta, a na našu žalost Šola je bio jedini predstavnik hrvatskog rukometa na svjetskom prvenstvu u Kini.

Norvežanke nisu uspjele olimpijsko i europsko zlato upotpuniti s zlatnom medaljom na svjetskom prvenstvu, ali norveški ljubitelji rukometa ipak mogu biti zadovoljni jer i pored odlaska legendarne norveške izbornice Marit Brevik i smjene generacije, norveški rukomet je ostao u samom vrhu.

Najbolje rukometašice svjetskog prvenstva:
golmanica: Inna Suslina (Rusija)
desno krilo: Linn-Kristin Riegelhuth (Norveška)
desna vanjska: Marta Mangue (Španija)
srednja vanjska: Alison Pineau (Francuska)
lijeva vanjska: Mariama Signate (Francuska)
lijevo krilo: Camilla Herrem (Norveška)
kružna napadačica: Begona Fernandez (Španjolska)
najkorisnija igračica: Ljudmila Postnova (Rusija)

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije