Rukometu prijeti izvacivanje sa OI

Radiosarajevo.ba
Rukometu prijeti izvacivanje sa OI

Dok u Londonu traju planovi oko izgradnje velike rukometne arene za Igre 2012. godine, iz Denvera stižu zabrinjavajuće vijesti.

Međunarodni olimpijski komitet sa svog je sastanka zauzeo stav – "mijenjajte nešto inače rukometu, kao i biciklizmu i dizanju utega, prijeti izgon sa OI."

To je medijima otkrio Frank Bohmann, predsjednik Njemačkoga rukometnog saveza, koji je jako zabrinut za rukomet nakon velikih afera koje su izašle u javnost proteklog mjeseca.

"Moramo se pripremiti na moguće posljedice. Saznali smo da je Gerhard Heiberg, član izvršnog odbora MOO-a, prošle sedmice u Denveru zatražio da se rukomet izbaci iz programa OI", rekao je on.

Norvežanin Heiberg priznao je da MOO čeka hoće li se i kako rasplesti afera. Po njegovim riječima može se dogoditi i najgore.
"Ima vremena do sljedećih Igara. Ne budemo li zadovoljni, rukometa neće biti u Londonu. No nadamo se da će se riješiti taj problem", smatra Heiberg.

Nijemci su, prenosi Večernji list, ljuti i na predsjednika IHF-a Hassana Moustafu, čovjeku kojeg Evropljani optužuju da je rukomet doveo do ruba provalije. Njegove izjave kako u ovom sportu korupcije nema toliko naljutile su javnost.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša smatra kako je sve moguće, no ipak misli kako do izbacivanja rukometa s Olimpijskih igara neće doći.

"Mislim da se to neće dogoditi, ali bi bilo dobro da IHF i njegov predsjednik Moustafa ozbiljno uzmu ove prijetnje. Razloge smo mogli vidjeti i na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj", rekao je glavni čovjek hrvatskog rukometa.

"Rukomet je danas najatraktivniji sport s loptom. Smatram ga perjanicom loptačkih sportova i mislim da bi olimpijska obitelj puno izgubila odlaskom rukometa zbog njegove brzine i atraktivnosti", rekao je selektor reprezentacije Hrvatske Lino Červar za Jutarnji list.

Rukomet je premijeru na olimpijskim igrama imao u Berlinu 1936., ali ga nije bilo sve do Mihnena 1972. godine. Rukomet za žene u OI ušao je četiri godine kasnije u Montrealu.

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije