Preminuo Srđan Praljak – Šjor

2
Radiosarajevo.ba
Preminuo Srđan Praljak – Šjor
Foto: Tuzla Press / Srđan Praljak – Šjor

Srđan Praljak – Šjor preminuo je u 85. godini. Rođen je 20. januara 1936. godine u Bugojnu, a neizbrisiv trag ostavio je u historiji bosanskohercegovačkog, ali i tuzlanskog rukometa.

Za legendarnog Šjora se vezuje osnutak poznate visočke škole rukometa, a u Tuzli se smatra utemeljiteljem modernog rukometa.

Šjor je stvorio generaciju RK Sloboda Solane koja je 1991. godine koja je postala prvak Jugoslavije, prenosi portal TuzlaPress.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

U biografiji je još zapisano:

Praljak je osnivač i stvaratelj visočke rukometne škole s kojom će ostvariti mnogobrojne uspjehe, ponajviše sa mladim selekcijama. U kratkom roku je momčad uspio uvesti u prvu jugoslovensku rukometnu ligu 1965. godine, kada je klub iz Visokog osvojio Kup SRBiH te došli do završnice Kupa Jugoslavije izgubivši od zagrebačkog Medveščaka. Ponovo je osvojen Kup 1968. godine, a u Kupu Jugoslavije do polufinala. Igrači koje je trenirao su imali nastupe za reprezentaciju SFRJ, a to su bili Ranko Antović i Kemal Vražić u sezoni 1970. godine.

Igrači koje je Srđan Praljak stvarao u Visokom su kasnije postali treneri koji su imali nekoliko zapaženih uspjeha za vrijeme Jugoslavije, a kasnije Bosne i Hercegovine. Tako je Nevzet Sirćo bio dugogodišnji trener visočke Bosne, i sa njom 1971. osvojio Kup SRBiH, a najbolji uspjeh u ligi su imali u sezoni 1974/1975 osvojivši 4. mjesto. Zdenko Antović je svoje prve rukometne korake napravio pod palicom Srđana Praljka, a kasnije će biti redovni rukometni reprezentativac SFRJ, pa onda i trener u poslijeratnoj BiH.

Srđan Praljak – Šjor  - undefined

Foto: Tuzla Press: Srđan Praljak – Šjor

Nakon Visokog radio je kao trener u Zenici 1972-74, u Sarajevu (Bosna), 1975-86, u Tuzli (Sloboda)[2] 1986.-1991., te ponovo u Visokom 1991-92. Selekcija igrača koju je Praljak počeo trenirati će kasnije postati okosnica tima iz Visokog, i koji će dva puta osvojiti Prvenstvo BiH, i tri puta Kup Bosne i Hercegovine.

Bio je nezamjenivi trener mladih selekcija BiH s kojima je bio više puta prvak Jugoslavije. Trenirao je juniore jugoslavenske reprezentacije 1974-77, 1993-97. radio u u Škofjoj Loci u Sloveniji, 1998.-2000. u Saudijskoj Arabiji, 2000.-2004. u Kataru.

Vodio igrače na četirima svjetskim prvenstvima igrača do 21 godine: Švedska 1977., Katar 1999., Švicarska 2001., Brazil 2003., te na dva seniorska: Egipat 1999. i Portugal 2003. Također trener na više azijskih prvenstava… Posljednje životne dane proveo je u Rijeci.

Mjestgo, vrijeme sahrane i ukopa bit će poznati naknadno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije