Počinje regionalna rukometna liga SEHA

Radiosarajevo.ba
Počinje regionalna rukometna liga SEHA


Ovog vikenda trebala bi početi regionalna rukometna liga SEHA, koja je nastala na inicijativu Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Put do stvaranja ovog međunarodnog takmičenja bio je trnovit, a u više navrata mu je prijetilo gašenji i prije nego je odigrano i prvo kolo. Najveći problem bili su sponzori, a tako je i sada.

Tri dana prije početka takmičenja hrvatska marketinška agencija DIGITEL, koja se obavezala da će naći sponzora koji bi pod daleko povoljnijim uvjetima finansirao troškove takmičenja, nije obavila svoj posao. Tačnije, ova agencija je najavila da će sponzora naći do 1. januara naredne godine što je izazvalo negodovanje kod nekih klubova.

"Ja vam ne mogu dati zvanične informacije, ali nakon sastanka u Zagrebu, koji je održan u utorak, svi klubovi su načelno prihvatili da igraju Regionalnu ligu osim Partizana, koji se još nećka. Njima je sada problem to što su neočekivano izborili Ligu prvaka i pretrpan raspored sigurno im ne bi odgovara", rekao je za Dnevni avaz Dragan Načevski, komesar Lige i dodao: Vidjet ćemo, ukoliko bi Partizan ostao pri sadašnjem stavu, Ligu bi igrala Metaloplastika ili Vojvodina."

"Neozbiljan koncept"

Direktor Partizana Saša Blagojević obrazložio je zašto ovaj beogradski klub za sada ne želi učestvovati u ovom regionalnom takmičenju.

"Isprva, koncept je bio ozbiljan. Tu su bili uslovi da dvorane moraju imati kapacitet od najmanje 2.000 mjesta, tarafleks, LED ekrani pored terena... Sada se ispostavilo, u pet do 12, da sponzor nije nađen, da klubovi sve plaćaju, pa ne mora ni tarafleks, ni LED ekrani, pa neki klubovi mogu igrati u školskim salama i tako dalje", rekao je za Avaz Blagojević.

Komesar Lige je istakao da bi LED ekrani i pokretne reklame klubove koštalo više nego troškovi putovanja.

Načevski je dodao da je nakon prvog kola planiran novi sastanak gdje bi agencija trebala garantovati da će do 1. januara naći sponzora koji bi trebao nadoknaditi sve troškove koji su napravljeni do tada.

Bh. timovi potvrdili nastup

Bosnu i Hercegovinu u ovom takmičenju predstavljat će tri najjača rukometna kluba u prošloj sezoni, a to su Bosna, Izviđač i Borac.

Nastup Studenata  bio je pod znakom pitanja, ali će rukometaši bh. prvaka, ipak, putovati u Skoplje gdje će odigrati susret sa Metalurgom.

Ljubušaci su za ovo takmičenje obnovili dvoranu u koju je je ugrađena klimatizacija i ventilacija, a pojačana je i rasvjeta te saniran krov.

Što se Banjalučana tiče, oni su tražili garanciju da će agencija pronaći sponzora. U međuvremenu su iz Borca postigli dogovor sa RK Zagreb prema kojem će hrvatski klub obezbijediti podlogu za igru.

1.kolo(10./11.septembar):
Banja Luka:Borac M:tel - Vardar
Cetinje:Lovćen - Tatran
Beograd:Crvena zvezda - Nekse
Zagreb:Zagreb CO - Partizan
Ljubuški:Izviđač MIG - Sutjeska
Skoplje:Metalurg - Bosna BH gas

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije