Počinje lov na svjetsko zlato

Radiosarajevo.ba
Počinje lov na svjetsko zlato

U četvrtak, 13. januara, u Švedskoj počinje Svjetsko rukometno prvenstvo za muškarce. 

Za titulu najbolje reprezentacije na svijetu i nagrade od 160.000 eura borit će se 24 reprezentacije.


Grupa A Grupa B Grupa C Grupa D
Francuska
Španija
Nemačka
Tunis
Egipat
Bahrein
Island
Norveška
Austrija
Mađarska
Brazil
Japan
Hrvatska
Danska
Srbija
Rumunija
Alžir
Australija
Poljska
Švedska
Južna Koreja
Slovačka
Argentina
Čile

Grupa A

Aktuelni svjetski, evropski i olimpijski prvaci, Francuzi, koji predvode grupu  A, jedeni su od najvećih favorita za ponovno osvajnanje trofeja.

Iako će igrati bez G. Gillea i Narcissea, selektor Claude Onesta ima na raspolaganju odličan sastav, predvođen Karabatićem, jednim od najboljih igrača na svijetu.

Španci, sjvetski prvaci iz 2005. godine, dugo traže svoj povratak. Upitna je forma najboljeg španskog igrača Ikera Romera, koji nije trenirao desetak dana, ali unatoč tome, Španci ne bi trebali imati problema pri prolasku u drugi krug.

Nijemci su, nakon debakla u Hrvatskoj 2009. godine, podmladili sastav, ali će Švabe u Švedskoj predvoditi iskusniji igrači na čelu sa  Torstenom Jansenom i Pascalom Hensom.

Teško je očekivati da Tunis, Egipat i Bahrein mogu napraviti nešto više  na ovom turniru, pa se od njih očekuje borba za mjesta od 13 do 24 pozicije.

Grupa B

Favorit grupe B sigurno je Island, čiji su se igrači na Olimpijskim igrama 2008. godine, pomalo iznenađujuče okitili srebrom, a u Švedsku su krenuli kao treća reprezentacija Evrope.

Najjače oružije Islanđana sigurno je kolektiv, dok probleme može predstavljati eventualna povreda nekog od ključnih igrača. Ipak, grupa bez svjetskih sila, ne bi im trebala predstavljati problem.

Norvežani, koji su skloni kiksevima, bi u Švedskoj, ipak, mogli daleko dogurati. Imaju kvalitetnu ekipu, te velika podrška navijača mogla bi im dati vjetar u leđa.

Mađari, također imaju solidnu ekipu, ali teško da mogu doći do svoje druge medalje. Mađarska se prije 24 godine okitila srebrom. Ipak, svi znamo koliko Mađari mogu biti neugodni. To smo osjetili na svojoj koži.

Cilj Brazilaca je biti najboljaneevropska zemlja na SP-u, dok Austrija, koja se nakon 18 godina prvi put našla na SP-u ima najmanje šansi za prolazak u drugi krug. Tu su i niski rerpezentativci Japana, od kojih se očekuje barem jedna pobjeda u grupnoj fazi.

Grupa C

Favoriti grupe C su naravno Hrvati. Kockasti su u posljednjih deset godina tri puta igrali u finalu SP-a, a zlatom su se okitili u Portugalu 2003. godine. 

Novi selektor Hrvatske, Slavko Goluža mogao bi sa timom koji je naslijedio od Line Červara daleko dogurati. Stoga, se hrvatska javnost, barem u grupnoj fazi takmičenja, ne bi trebala brinuti.

Jedna od tri reprezentacije od kojih se očekuje prolazak u drugi krug je Danska. Danci se nikada nisu okitili zlatom sa SP-a, a teško je očekivati da će u Švedskoj uspjeti ispuniti taj cilj. Ipak, za očekivati je da bez većih problema prođu u drugi krug.

Najneugodniji protivnici naših zapadnih susjeda sigurno će biti naše istočne komšije - Srbija. Ipak, problem ove selekcije mogla bi biti uigranost, ali Srbija u Švedsku odlazi sa velikim ambicijama.

Ne treba ni otpisati Rumune, jednu od najtrofejnijih rukometnih reprezentacija sa svjetskih prvenstava. Posljednjih godina ne pružaju rezultate kakvi se očekuju od četverostrukih prvaka svijeta. Ipak, u Švedsku du došli preko velike Rusije, što, ipak, može biti naznaka povratka rumunskog rukometa na svjetsku scenu.

Najmanje šansi za prolazak u drugi krug imaju Australci i Alžirci, koji će se u Skandinaviji biriti za prestiž.

Grupa D

Reprezentacija Švedske slovi za jednog od najvećih favorita za osvajanje svog petog zlata na svjetskoj razini. Podršla publike sigurno će biti dodatni plus domaćim igračima.

Prvenstvo će otvoriti domaća selekcija Švedske i treća reprezentacija Južne Amerike - Čile.

Imaju kvalitetnu ekipu koju vode stručnjaci Staffan Olsson i Ola Lindgren, te bi bilo pravo čudo kada ne bi otišli do same završnice takmičenja.

Švedi će, ipak, u grupi imati težak zadatak - savladati opasne Poljake koji posljednjih godina igraju sve bolje, a u riznici sa posljednja dva takmičenja imaju srebro i bronzu. Njihovi igrači mahom igraju u njemačkoj, jednoj od najjačih liga na svijetu, pa kvalitetni rezultati nisu slučajnost.

Za treće mjesto koje vodi u drugi krug očekuje se borba između Slovačke i neugodne Južna Koreje, ali ne treba isključiti južnoameričke prvake Argentinu. Ipak, teško je očekivati da Čileanci mogu napraviti nešto više na ovom takmičenju, te bi za njih svaki osvojeni bod bio zlata vrijedan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije