Planet Handball: Hrvati favoriti

Radiosarajevo.ba
Planet Handball: Hrvati favoriti


Rukometni portal  Planet Handball objavio je listu favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva koje počinje 13 januara u Švedskoj.

U četvrtak počinje SP u rukometu

Hrvatska  se našla na prvom mjestu. Stav da su Hrvati najveći favoriti, na stranici  Planet Handball pravdaju odličnim partijama njihovih reprezentativaca u protekloj polusezoni, te predviđaju da će Kockasti ponoviti uspjeh iz Portugala 2003. godine.

Podsjetimo Hrvatska je u posljednjih pet svjetskih prvenstava tri puta igrala u finalu. Pored zlata iz Portugala naši zapadni susjedi imaju i tri srebrne medalje.

Francuzi, aktuelni svjetski, evropski i olimpijski prvaci, su se našli na drugom mjestu iz razloga što to nije isti tim bez Gilleom i Narcissea. Kako Francuzi nemaju adekvatnih zamjena za dva navedena igrača, teško je vjerovati da će Fernandez i Karabatić uspjeti doći do novog zlata.

Francuska je jedna od najtrofejnijih selekcija sa svjetskih prvenstava. Ukupno su osvojili tri zlata, jedno srebro i tri bronze. 

Špancima vrijeme za povratak, piše portal Planet Handball. Svjetski prvaci iz 2005. godine sa Riverom na klupi su spremni za nešto veliko. Iskusni igrači inešto lakši žrijeb daje im velike šanse da se bore za medalje.

Španci, ipak, u svojoj istoriji imaju samo jednu medalju, ito upravo zlato iz 2005. godine.

Poljaci imaju veliku generaciju rukometaša, ali još uvijek nisu dovoljno 'zreli' daslave na nekom velikom takmičenju. Planet Handball predviđa da će Poljaci pokazati kvalitet, ali da će vjerovatno izgubiti u najbitnijim utakmicama.

Poljaci su do sada samo jednom igrali finale i tada su osvojili srebro, a u riznici imaju još dvije bronzane medalje.

Šveđanima se predviđa dolazak do polufinala. Ipak, uz podršku publike, i sudija mogli bi imati bolji plasman od ostalih. 

Šveđani su, inače, najtrofejnija reprezentacija sa svjetskih prvenstava. Od 11 medalja, Šveđani su osvojili četiri zlata tri srebra i četiri bronze.

Čitaoci portala: Hrvatska glavni favorit

Na istoj web stranici napravljena je anketa u kojoj vodi reprezentacija Hrvatske sa 28% glasova, dva postotka ispred aktuelnih svjetskih prvaka, Francuske.

Na trećoj poziciji našli su se Danci sa 10% glasova, dok se na donjem dijelu liste, pomalo iznenađujuće domaćini prvenstva - Švedska.

Favoriti Planet Handball-a: Favoriti čitaocia Planet Handball-a:
1. Hrvatska
2. Francuska
3. Španija
4. Poljska
5. Švedska
6. Island
7. Danska
8. Norveška
1. Hrvatska 28%
2. Francuska 26%
3. Poljska 13%
4. Danska 10%
5. Norveška 9%
6. Island 8%
7. Švedska 4%
8.Njemačka 3%

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije