Njemačkoj bod protiv Slovenije, Francuzi neuvjerljivi

Radiosarajevo.ba
Njemačkoj bod protiv Slovenije, Francuzi neuvjerljivi

Foto: Getty

Aktualni svjetski prvaci i olimpijski pobjednici, rukometaši Francuske, očito još uvijek nisu uhvatili pravu formu na Europskom prvenstvu u Austriji. Nakon što su u utorak u 1. kolu skupine D odigrali tek neodlučeno protiv Mađara, u srijedu su u Wiener Neustadtu na jedvite jade svladali Češku s 21-20.

Sami su se doveli u vrlo tešku situaciju, budući da su na poluvremenu imali prednost 16-10, a povećali su je za još jedan gol na početku drugog dijela. No, Česi su potom napravili seriju 7-0 i došli do izjednačenja. Neizvjesna je završnica ipak pripala rukometašima Claudea Oneste, nakon što je Češka u posljednjih minutu i pol promašila dva napada za bod. Pobjednike su s četiri pogotka predvodili Luc Abalo i Daniel Narcisse, dok je Filip Jicha sa šest golova bio najefikasniji kod Čeha.

Drama se odvijala i u prvoj utakmici 2. kola u skupini C u Innsbrucku. Slovenija je nakon pobjede protiv Švedske, imala na pladnju i trijumf protiv Nijemaca. Vodili su izabranici hrvatskog trenera Zvonimira Serdarušića na poluvremenu sa 16-11, pet pogodaka prednosti su imali i u 50. minuti (30-25), ali onda su neobjašnjivo pali i Njemačka je došla do prvog boda na prvenstvu (34-34) s time da je imala i završni napad za pobjedu. David Špiler i Vid Kavtičnik postigli su po sedam pogodaka za Sloveniju, a jednako je učinkovit u njemačkom sastavu bio Christoph Theuerkauf.

Španski i poljski rukometaši imaju maksimalan učinak nakon dva kola na Europskom prvenstvu u Austriji. Španci su u srijedu bili bolji od Mađara, a Poljaci od Šveđana...

Furija se u prva dva nastupa u skupini D u Wiener Neustadtu predstavila u iznimno dobrom svjetlu. Najprije je s 12 golova razlike deklasirala Češku, da bi u 2. kolu podjednako uvjerljivo nadigrala i Mađarsku (34-25) koja je dan ranije izvukla bod protiv svjetskih prvaka Francuza.

Španija je u skladu sa svojim nadimkom krenula furiozno u utakmicu i već je nakon 12 minuta imala prednost 8-2. Na poluvremenu je već bilo 17-9, tako da su rukometaši Valera Rivere u drugom dijelu mogli igrati s malo manje gasa. Alberto Entrerrios i Victor Tomas sa sedam su pogodaka bili najefikasniji kod pobjednika, dok su poražene s pet golova predvodili Peter Gulyas i Milorad Krivokapić.

Znatno je neizvjesnije bilo u skupini C u kojoj je Poljska pobijedila Švedsku s 27-24. Skandinavci su u prvom poluvremenu imali i četiri pogotka prednosti (8-4), ali su Poljaci do odmora preokrenuli (15-14). Prednost su povećali u nastavku i držali je sve do 50. minute kada su Šveđani izjednačili na 22-22. No, više od toga nisu mogli, Poljska je serijom 4-0 riješila pitanje pobjednika.

U sastavu Bogdana Wente najviše su se istakli Tomasz Rosinski i Michal Jurecki, obojica su šest puta pogađali suparničku mrežu. Efikasniji od ostalih kod Šveđana je bio Kim Andersson s četiri gola.

Europsko prvenstvo u rukometu, 2. kolo:

Grupa C, Innsbruck:
Slovenija – Njemačka 34-34
Poljska – Švedska 27-24

Tabela: 1. Poljska 4 boda, 2. Slovenija 3, 3. Njemačka 1, 4. Švedska 0

Grupa D, Wiener Neustadt:
Francuska – Češka 21-20
Španija – Mađarska 34-25

Tabela: 1. Španija 4, 2. Francuska 3, 3. Mađarska 1, 4. Češka 0

sportskenovosti.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije