Nikad jači rukometni Zmajevi spremni za podvig

Radiosarajevo.ba
Nikad jači rukometni Zmajevi spremni za podvig


Naredne sedmice i rukometna reprezentacija naše zemlje počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Nakon uspješnih nastupa, košarkaške i fudbalske reprezentacije, i najbolji bosankohercegovački rukometaši dočekali su vrijeme svojih utakmica. Protivnici su respektabilni, posebno onaj s kojim ćemo igrati na domaćem terenu. 

Susreta sa Srbijom sami posebi su uvijek interesantni posebno ako se radi o kolektivnim sportovima. Rivalstvo će sigurno u Skenderiju privući mnogo gledalaca, a uz veliku podršku naši mogu napraviti mnogo.

Susreti s Austrijom i Srbijom

Rukometni Zmajevi u vrlo snažnom sastavu s nestrpljenjem očekuju prve susrete, a utisak je da je tim konačno sazrio za plasman na veliko takmičenje. 

Posebno je važan pristanak Enida Tahirovića za nove nastupe u nacionalnom dresu. Sjajni golman HSV-a zakoračio je u petu deceniju života, ali je i dalje među najboljim čuvarima mreže Starog kontinenta. Njegov kolega i član francuskog Chamberija Nebojša Grahovac, također je sjajan golman pa će Zmajevi na ovoj vrlo važnoj poziciji imati dva vrhunska igrača, uz perspektivnog golmana Izviđača Benjamina Burića.


Bh. reprezentativci (Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba)

I ostali bh. reprezentativci igraju u sjajnim klubovima diljem Evrope, uz relativno mali broj igrača iz domaćeg prvenstva.

Velika koncentracija kvaliteta

Damir Doborac nakon nastupa za Magdeburg brani boje matičnog Gradačca, Kosta Savić i Marko Panić igraju u Francuskoj, dok je Adnan Harmandić član njemačkog Wetzlara.

Ivan Karačić igra za Meškov, Mirsad Terzić za Vesprem, a novi reprezentativac Boris Bećirović je saigrač Koste Savića u francuskom Pays d Aixu.

Faruk Vražalić igra u Ademar Leonu, Damir Delić i Mirko Mikić u Borcu, a Vukašin Stojanović nako višesezonskih nastupa u Španiji, sada brani boje Vojvodine. 

Senjamin Burić igra u Izviđaču, Muhamed Toromanović u poljskoj Wisli, Vladimir Vranješ je saigrač Vražalića u Admar Leonu.

Nema sumnje da selektor Dragan Marković raspolaže iznimno respektabilnim kadrom koji u kvalifikacijama može mnogo. Da li je došlo vrijeme da ljubitelji rukometa konačno Zmajeve gledaju na evropskoj smotri, pokazaće vrijeme, ali činjenica je da nam šanse nikad nisu bile veće. 

Vezano: Selektor Marković objavio konačan spisak

 

Raspored kvalifikacijskih utakmica:

1. kolo: 31. 10. 2012.
Austrija - BiH
Srbija - Rusija

2. kolo: 04. 11. 2012.
BiH - Srbija
Rusija - Austrija 

3. kolo: 03./04. 04. 2013.
Austrija - Srbija
BiH - Rusija 

4. kolo: 06./07. 04. 2013.
Srbija - Austrija
Rusija - BiH 

5. kolo: 12./13. 06. 2013.
Rusija - Srbija
BiH - Austrija 

6. kolo: 15./16. 06. 2013.
Srbija - BiH
Austrija - Rusija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije