Kiel novi prvaci Evrope

Radiosarajevo.ba
Kiel novi prvaci Evrope
Foto: Getty

Uzbudljivu utakmicu, neizvjesnu do samog kraja, su prepunoj dvorani u Kölnu priuštili Barcelona i Kiel. Na kraju je slavio njemački sastav, koji se kao i protiv Ciudad Reala u polufinalu, digao iz mrtvih, okrenuo –6 i na kraju slavio 36:34.

Od prve minute, pa sve do 30., nije bilo upitno vodstvo Barcelone. 1:0 je za Špance postavio Rutenka, a uzvraća Klein za 1:1. Bilo je to jedino izjednačenje, sve do samog kraja utakmice, na žalost onih koji su navijali za momke u bijelim dresovima.

Španci u prvom poluvremenu pokazuju najbolje od svog rukometa, a uveliko im pomaže i to što Omeyer nije dobro raspoložen, kao ni njegova zamjena na Kielovom golu Gentzel. Klein je uspio krivo poslati važne lopte, a s druge strane parketa Garcia sa sedam metara ne može promašiti, pa Barcelona u 10. minuti već vodi 7:4.

Ta se razlika do 19. minute digla na 15:10, nakon tri uzastopna gola Barcelone (Garcia, Rutenka, Tomas), promašaja Kleina i Ilića te dvije obrane legendarnog Barrufeta. Do kraja prvog dijela Nijemci su uspjeli tek ublažiti vodstvo Barcelone na –3 (20:17).

U drugom poluvremenu u prvih desetak minuta potpuna dominacija Španaca. Iako Omeyer kreće mnogo bolje no u prvom dijelu i otvara Kielu prostor za kontranapade, ni Zetiz ni Palmarsson ne koriste priliku. Nakon što je u 37. minuti Zeitz i isključen, Barceloni ne treba mnogo da razliku digne na, činilo se, nedostižnih +6 (25:19) u 42. minuti.

Ali, nije trebalo ni tada otpisati Kiel, koji je Španjolcima iz Barcelone učinio isto što i njihovim zemljacima iz Ciudad Reala. Nevjerojatnom energijom, iskoristivši pad koncentracije Barcelone, Nijemci do 52. minute u potpunosti izjednačuju rezultat (29:29), nakon još jedne fenomenalne odbrane Omeyera i gola Zeitza. Idući napad Barcelone Kielov golman opet odbija, a s druge strane Lündstrom zabija za 29:30 i prvo vodstvo Kiela na utakmici.

Do kraja susreta Barcelona se nikako nije uspjela vratiti, a kad je drugi njemački golman Gentzel u 58. minuti uspio obraniti Garcijin šut sa sedam metara, sve je bilo riješeno.

Kiel je tako, nakon što je 2007. godine osvojio pokal za najbolji evropski rukometni klub te dvije godine uzastopno ostajao "tek" finalist, ove godine ponovno slavio najvažniju klupsku titulu.

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije