Hrvatski rukometaši prvaci svijeta

Radiosarajevo.ba
Hrvatski rukometaši prvaci svijeta

Rukometaši Hrvatske do 19 godina starosti pobijedili su Island u finalu Svjetskog prvenstva u Tunisu 40:35 i okitili se zlatnom medaljom.

Četvrti je to uspjeh hrvatskih generacija U19, nakon evropskog zlata prije tri godine u Estoniji, te europskog srebra 2005. godine u Srbiji, odnosno svjetskog srebra otprije dvije godine u Bahrainu.

Igrači Vladimira Canjuge dominirali su dvobojem u Hammametu od prve minute, otkako je Marino Marić zabio za 1:0 vodstvo. Islanđani su uspjeli izjednačiti na 1:1 na isteku treće minute, a u 13. je već bilo 8:2 za Hrvate.

Odličnu partiju je pružio Marić, kružni napadač Zagreba, koji je zabio prva četiri hrvatska gola na utakmici te pet od prvih šest. Ukupno je zabio Islanđanima devet golova iz 11 pokušaja, s tim da su Canjugini puleni baš s njegove pozicije, s linije šesterca po sredini gola, zabili najviše, čak 16 golova iz 19 pokušaja.

Osim Marića, po šest su golova u pobjedničkoj ekipi dodali Vedran Huđ, Lovro Šprem i Nikola Špelić. Kod Islanđana je s osam golova najuspješniji bio Guzmundsson.

Dva su hrvatska rukometaša izabrana u najbolju sedmorku prvenstva, Vedran Huđ i Marino Marić.

SP juniora u Rukometu, finale:

Hrvatska – Island 40:35 (19:15)

Za treće mjesto:

Švedska – Tunis 30:27

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije