Hrvati savladali Francuze

Radiosarajevo.ba
Hrvati savladali Francuze

Hrvatski rukometaši ostvarili su veliku pobjedu na Evropskom prvenstvu u Srbiji. U susretu 2. kola drugog kruga u grupi II u Novom Sadu, pobijedili su svoje najveće rivale Francuze 29-22 (11-12).

Hrvatska ovom velikom pobjedom ipak još nije osigurala polufinale. Ali, ukoliko u kasnijoj utakmici Slovenija pobijedi Mađarsku, Hrvatska će sigurno biti među četiri najbolja na ovom prvenstvu. U suprotnom, odabranicima Slavka Goluže trebat će jedan bod u srijedu protiv Mađarske.


S druge strane, aktuelni evropski, svjetski i olimpijski pobjednici Francuzi ovim su se porazom definitivno oprostili od polufinala i borbe za medalje.


Hrvatska je posljednji put Francuze savladala na Svjetskom prvenstvu 2009. godine u Hrvatskoj u Takmičenju u grupama. Na novu pobjedu trebalo je čekati tri godine, a Hrvatska ju je izborila briljantnom igrom u drugom poluvremenu, kojeg je dobila s 18-10 i u kojem je doslovno deklasirala svoje velike rivale.


Imali su Hrvati svoje dobre dionice i u prvom dijelu. Odličnom, pokretljivom obranom ''kauboji'' su od zaostatka 5-4 stigli do vodstva 9-6. No, tada je uslijedilo jedino loše razdoblje kada u napadu nije bilo prave ideje, pa su Francuzi serijom 5-0 pobjegli na prednost 11-9. Drago Vuković je prekinuo razdoblje od 8 minuta u kojem Hrvatska nije zabila niti jedan gol.


Na poluvremenu su Francuzi imali gol prednosti, početkom nastavka su dva puta vodili s dva razlike, a onda je krenula hrvatska 'rapsodija'. Najveći junaci utakmice su dvojica ljevorukih igrača, Marko Kopljar i Ivan Čupić. Obojica su zabili 7 golova iz 8 pokušaja. Ćupić je tri puta bio precizan iz sedmeraca, dok je Kopljar sve pogotke postigao iz igre. Nakon što je odigrao najbolju utakmicu u hrvatskom dresu, proglašen je i za igrača utakmice. Ivano Balić odigrao je samo nepunih pet minuta i nije se upisao u strijelce.


Kod Francuza su najbolje odigrali Xavier Barachet i Jerome Fernandez, obojica su postigli po četiri gola. Bertrand Gille i Luc Abalo dodali su po tri, obojica bez promašaja. No, Nikola Karabatić ostao je bez postignutog pogotka (0-3), iako je igrao 38 minuta.


U ranijoj utakmici, Španjija je pobijedila Island sa 31-26 (17-13), zadržala je niz nepobjedivosti na ovom prvenstvu, koji ima i domaćin Srbija u drugoj grupi, te je, baš kao i Srbija, osigurala polufinale.


Ep rukometaša, 3. kolo drugog kruga, skupina II:


Španija – Island 31-26 (17-13)
Hrvatska – Francuska 29-22 (11-12)
Mađarska – Slovenija (20.10)

Redoslijed: 1. Španija 7, 2. Hrvatska 6, 3. Mađarska 3 (-1), 4. Slovenija 2 (-1), 5. Island 2, 6. Francuska 2

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije