Hrvati izborili polufinale

Radiosarajevo.ba
Hrvati izborili polufinale

Foto: Reuters

Rukometaši Hrvatske zasluženo su slavili protiv Danske 27:23 i tako izborili polufinale Evropskog prvenstva.

Hrvatskoj je trebalo nekoliko minuta da se zagriju što su Danci iskoristili za ranih 1:3, ali idućih 20 minuta Hrvati prebacuju u brzinu viće i do odmora stvaraju prednost od tri gola razlike 14:11.

Kockasti su u drugi dio ušli odlično i poveli sa 21:15, ali onda je uslijedio time-out danskog selektora. Danci se nakon pauze vračaju u igru, te smanjuju na samo dva gola razlike.

Evropski prvaci dali su sve od sebe, ali do kraja susreta nisu uspjeli preokrenuti rezultat, a Hrvati su iskoristili neefikasnost Danaca i povećali prednost na pet golova razlike.

Islanđani su zasluženo savladali Norvežane

Iako su praktično igrali za polufinale Europskog prvenstva (s time da je Norveška trebala više od 3 razlike i pobjedu Hrvatske nad Danskom), dvije reprezentacije sa sjevera Evrope odigrale su odbranu kao da se radi o trening utakmici, a Ilsanđani su na kraju slavili 35:34. Dovoljno govori rezultat od 18:16 na poluvremenu.

Norvežani su od početka ganjali islandsku prednost, ali koliko god Kjelling, Tvedten i društvo zabili u napadu, nisu mogli dostići Islanđane dok god su tako slabo igrali obranu. Ege je skinuo nekoliko zicera, ali suigrači su jednostavno Islanđanima dopustili previše otvorenih šuteva s distance Stefanssonu i Atlasonu, previše laganih proigravanja na crtu za Gunarsson, previše kontri za Sigurdssona.

Posebno loše Norvežani su odigrali u situaciji s dva igrača više kada su amaterskim dodavanjima omogućili Islandu dvije kontre i održavanje prednosti u trenucima kada su Norvežani mogli okrenuti rezultat u svoju korist.

Puno se toga u igri norveške odbrane nije promijenilo ni u nastavku, barem ne do 44. minute kada su primili gol za 22:26 i odjednom – proigrali. Razigrao se Lund na srednjem vanjskom, istrčali su Norvežani par kontri i spojili nekoliko dobrih obrana te su u 48. minuti uspjeli izjednačiti golom Myrhola, a potom i povesti zahvaljujući Bjornsenu. Interesantno, cijelu seriju Norvežani su napravili dok im se najbolji igrač, Kjelling, odmarao na klupi.

Islanđani su, međutim, reagirali kao velika ekipa, nisu paničarili i serijom od 3:0 vratili su se na ugodnih +2 uoči odlučujućih 10 minuta utakmice.

Norveška je uspjela održavati utakmicu u neizvjesnosti, premda je bilo jasno da neće doći do više od tri pogotka prednosti koliko im je trebalo za nadu u polufinale. Međutim, norveške šanse za pobjedu dokrajčio je odlični Atlason dvije minute prije kraja pogotkom za 34:32. Upravo je Atlason bio i prvo ime susreta, s 10 golova izbušio je slabog Egea. S druge strane, Tvedtenovih sedam pogodaka nije bilo dovoljno Norvežanima, koji su na ovom EP-u često bili blizu velikog skalpa, ali svaki put ostali su prekratki…

Grupa I, 3. kolo:
Norveška - Island 34 : 35
Rusija - Austrija 30 : 31
Hrvatska - Danska 27 : 23

Skupina II, 3. kolo:
Češka - Njemačka 26:26
Španjolska - Slovenija 40:32
Francuska - Poljska 24 : 29

Grupa I Grupa II
1 Hrvatska 9
2 Island 8

3 Danska 6
4 Norveška 4
5 Austrija 3
6 Rusija 0
1 Francuska 9
2 Španjolska 7

3 Poljska 7
4 Češka 3
5 Njemačka 2
6 Slovenija 2

sportnet.hr/totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije