Francuzi prvaci Evrope

Radiosarajevo.ba
Francuzi prvaci Evrope

Foto: Reuters

Francuska novi prvak Evrope. Francuzi su sa 25:21 u finalu Evropskog prvenstva u Austriji savladali reprezentaciju Hrvatske i tako postali prve ekipa koja je uzastopno osvojila sva tri velika svjetska takmičenja.

Hrvatska je skoro čitavo prvo poluvrijeme vodila, ali se na odmor otišlo sa 12:12. Drugo poluvrijeme donijelo je mnogo bolju igru trikolora koji se u nekoliko navrata uspijevaju odvojiti na 3-4 gola razlike.

Desetak minuta prije kraja susreta Hrvati uspjevaju stići na samo gol zaostatka pri rezultatu 19:18, ali onda je diskutabilna sudijska olduka i crveni karton Mataiju dalo krila Francuzima koji su sa igračem više postigli tri gola i prednost nisu ispuštali do kraja susreta.

Francuska je ovom pobjedom kompletirala tri velike titule: svjetsku, olimpijsku i evropsku. Reprezentaciji Hrvatske ovo je jedini poraz na turniru.

Dva Hrvata u timu prvenstva

Hrvatska se može pohvaliti time da se dva njihova igrača nalaze u timu prvenstva.

Prema odluci EHF-a najbolji golman turnira je Poljak Slawomir Szmal, lijevo krilo hrvatski reprezentativac Manuel Štrlek, desno krilo Francuz Luc Abalo, lijevi vanjski Čeh Filip Jicha, srednji vanjski Francuz Nikola Karabatić, desni vanjski Islanđanin Olafur Stefansson, a na crti je Hrvat Igor Vori.

Najbolji odbrambeni igrač je Hrvat Jakov Gojun, a EHF je za najkorisnijeg igrača izabrao Čeha Filipa Jichu.

Islanđani pobjedom nad Poljskom osvojili bronzu

Rukometaši Islanda osvojili su brončanu medalju na Evropskom prvenstvu u Austriji. U utakmici za treće mjesto Islanđani su pobijedili Poljake 29:26 (18:10).

Znatno angažiranije i kvalitetnije ušli su Islanđani u dvoboj, te su nakon prvog poluvremena imali veliku zalihu od 8 golova prednosti (18:10). Ipak, u nastavku su Poljaci ipak uspjeli povezati konce, pronaći svoju igru i malo po malo topiti prednost ''ribara'' s Islanda. Poljska se četiri minute prije kraja dvoboja primakla na samo pogodak zaostatka, bilo je 26:25, ali su islandski rukometaši brzo pobjegli na tri gola razlike, a njihov golman Gudmunsson uspio je odbraniti nekoliko važnih lopti.

Najbolji strijelci u Islandu bili su Gudjon Valur Sigurdsson sa 8 i Robert Gunnarsson sa 6 golova. Poljacima nije pomoglo 16 odbrana, odnosno 39% zaustavljenih lopti odličnog vratara Slawomira Szmala. Najbolji strijelci u Poljskoj bili su braća Michal i Bartosz Jurecki, te Tomasz Tluczynski, sva trojica po četiri pogotka.

Islanđanima je ovo druga osvojena medalja na velikim takmičenjima, a prva na Evropskim prvenstvima. Prije dvije godine osvojili su srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu. Poljaci će i dalje čekati na prvu medalju na Evropskim prvenstvima. Ostali su na četiri osvojene medalje na velikim takmičenjima. Zadnju od njih osvojili su lani na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj, i to brončanu.

index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije