Druga pobjeda Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Druga pobjeda Hrvatske

Ivano Balić (Foto: Reuters)

Nakon uvodne pobjede nad jakom Norveškom, rukometaši hrvatske savladali su i Ukrajinu 28:25.

Ukrajinci su poveli preko Petrenka. U nastavku utakmice igralo se gol za gol. Ukrajinci su to dobro iskoristili i u samom finišu prvog dijela došli do prednosti od 11:14.

Nakon odmora igrači Line Červara izašli su u potpuno drugačijem svjetlu. Kockasti su brzo stigli vodstvo i izjednačili na 15:15, a onda se nastavila igra iz sredine prvog dijela - gol za gol, sve dok Ukrajinci nisu preko Gančeva otišli na +2 (18:20 i 19:21)

Vori je smanjio na 20:21, a Čupić kontrom 12 minuta prije kraja izjednačio. Ukrajina nakon tog izjednačenja više nije imala snage te su rukometaši Hrvatske na kraju zasluženo slavili.

Drugi remi Islanda, Norveška savladala Rusiju

Nakon utakmice između Srbije i Islanda koja je završena bez pobjednika (29:29), Islanđani su odigrali još jednu utakmicu bez pobjede. Remi je ovaj put, u utakmici prepunoj golova, izborila Austrija. Domaći su tako nakon poraza od Danske osvojili prvi bod na turniru odigravši 37:37 sa Islandom.

Rukometaši Norveške u Grazu su pobijedili Rusiju 28-24 u dvoboju drugog kola Grupe A Evropskog prvenstva. Skandinavci su time osigurali nastup u drugom krugu takmičenja.

Norveška je vodila cijelo vrijeme utakmice, ali rasplet situacije zbio se tek u završnih desetak minuta. Rusi su u 46. minuti pogodili za jedan gol zaostatka (23:22), nakon čega nisu zabili gol punih 14 minuta. Norvežani su serijom 5-0 otišli na nedostižnih 28:22. Dva su posljednja gola na utakmici Rusi zabili u posljednje 33 sekunde.

Kristian Kjelling predvodio je pobjedničku ekipu s osam golova, dok je Frank Løke dodao pet. Norvežani su uspjeli zaustaviti najboljeg Rusa Konstantina Igropula, zadržavši ga na dvama golovima iz devet pokušaja. Aleksej Rastvorcev i Dmitrij Kovaljev zabili su po četiri pogotka.

Danska bolja od Srbije

Danci su do druge pobjede u B skupini došli pobijedivši u Linzu Srbiju 28-23. I oni su izborili nastavak natjecanja. Razliku su igrači Ulrika Wilbeka stvorili već u prvom poluvremenu (15-9). U nastavku su je samo održavali.

Srbija se tako nalazi na posljednjoj poziciji sa samo jednim osvojenim bodom.

Anders Jensen Eggert zabio je sastavu Seada Hasanefendića deset golova iz 11 pokušaja. Kod Srba su sa po četiri gola najbolji bili Žarko Šešum, Momir Ilić i Ivan Stanković.

Rukomet, Evropsko prvenstvo, 2. kolo:
Grupa A
Hrvatska – Ukrajina 28:25
Norveška – Rusija 28:24

Tabela: 1. Hrvatska 4. 2. Norveška 2, 3. Rusija 2, 4. Ukrajina 0

Grupa B
Austrija – Island 37:37
Srbija – Danska 23:28

Tabela: 1. Danska 4, 2. Island 2, 3. Austrija 1, 4. Srbija 1

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije