Dokle više, gospodine Rađa?

Radiosarajevo.ba
Dokle više, gospodine Rađa?


Situacija u rukometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine oko neodlučnosti podrške selektoru, i dalje se ne mijenja, a za dvadesetak dana nastavljaju se, istina - već propale kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Sastanku su prisustvovali selektor Rađa, te članovi Komisije Nebojša Golić, Josip Glavaš,  njen predsjednik Osman Ahmetović i sportski direktor reprezentacije Senjanin Maglajlija.

Na sastanku Stručne komisije Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, između ostalog, raspravljalo se o izvještaju selektora rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Vojislava Rađe.

"Stručna komisija je jednoglsno usvojila zaključak o rezultatima reprezentacije u kvalifikacijama i izvještaju selektora Vojislava rađe, koji je negativan", rekao je predsjednik Stručne komisije RSBIH Osman Ahmetović.

Posao Komisije svakako nije da smjenjuje ili daje podršku selektoru, tako da će odluku o statusu Vojislava Rađe donijeti Izvršni odbor.

Ipak, nije poznato kada će se ovo tijelo, koje broji 12 članova, sastati, tako da nije isključeno da Vojislav Rađa kvalifikacije završi na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Sva (ne)djela selektora Rađe

Nevjerovatan je bezobrazluk selektora Rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Vojislava Rađe koji je napravio katastrofalan posao na klupi našeg nacionalnog tima, a nema obraza da ponudi ostavku na tu funkciju.

Bosna i Hercegovina  je u kvalifikacijama za EP osvojila svega jedan bod uz gol razliku 96:112.

Kvalifikacije za EP 2012. godine ostat će upamćene kao jedne od najgorih u istoriji Bosne i Hercegovine. Naime, dva kola prije kraja BiH je izgubila sve šanse za plasman na takmičenje koje se naredne godine održava u Srbiji.

Pored toga, Rađini izabranici nisu ostvarili niti jednu pobjedu, ali jesu jedan remi sa Makedonijom u Sarajevu. Osim toga, Bosna i Hercegovina je pretrpjela dva sramotna poraza od rukometne "velesile" Estonije.

Dva preostala susreta kvalifikacija BiH igra na svom parketu protiv Mađarske 8/9. juna i tri dana kasnije susret u gostima protiv Makedonaca.

Treće kvalifikacije bez rezultata

Bosna i Hercegovina, unatoč kvalitetnom igračkom kadru, nikada se nije plasirala na jedno veliko takmičenje, a čak tri pokušaja imao je Vojislav Rađa.

Vojislav Rađa je reprezentaciju BiH prvi put vodio u kvalifikacijama za SP 2007. godine, kada su njegovi izabranici poraženi u odlučujućem meču protiv Grčke.

Kormilo našeg državnog tima preuzeo je po drugi put u septembru 2009. godine i obećao: "Ako ne prođemo kvalifikacije, sigurno ću svoje mjesto ustupiti drugome."

Nismo se plasirali na SP koje se početkom 2011. godine igralo u Švedskoj, ali selektor Rađa je odlučio pogaziti svoju riječ i ostati na klupi naše reprezentacije.

Osim izuzetno loših rezultata Rađa je uspio zaratiti sa tri najbolja pojedinca našeg državnog tima:  Terzićem, Doborcem i Toromanovićem, koji su odlučili da neće nastupati za reprezentaciju dok jeselektor Rađa.

Šta još treba da se dogodi da gospodin Vojislav Rađa perspektivnu reprezentaciju prepusti nekome drugome?

Veliku krivicu za ovakvu situaciju snosi i sam Savez, koji je ranije morao riješiti pitanje selektora i u preostala dva meča dati šansu nekim novim snagama ili ih iskoristiti za uigravanje i neke druge kvalifikacije i neko drugo takmičenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije