Danska pobijedila domaćina

Radiosarajevo.ba
Danska pobijedila domaćina

Foto: Reuters

Rukometaši Danske uz male poteškoće pobjedom su otvorili Evropsko prvenstv. Danci su u prvom susretu grupe B bili su bolji od domaćina Austrije sa 33-29 (17-15).

Prvake Evrope je predvodio Thomas Mogensen (7 pogodaka) i Mikkela Hansena (5). Na vratima je sa 11 obrana vrlo dobar bio Kasper Hvidt. Kod domaćina najbolji je bio Vytautas Ziura sa sedam pogodaka.

Hrvatski rukometaši ostvarili su prvu pobjedu na Evropskom prvenstvu koje se održava u Austriji savladavši Norvešku sa 25-23.

Tvrdo je počela utakmica u kojoj je Ivano Balić bio jedini strijelac za hrvatsku tokom prvih sedam minuta. Potom se razigrao Drago Vuković (proglašen za najboljeg igrača utakmice) i sa četiri pogotka u tom periodu je okrenuo rezultat na stranu Hrvatske koja je na odmor otišla s prednošću 11-10.

U nastavku je Hrvatska došla i do 15-12 prednosti, ali uporni Norvežani su stiskali i prijetili, te su od 15-12 za Hrvatsku došli do vodstva 16-15. Otad, pa do kraja, vladala je neizvjesnost, Norvežani su dostizali i dva pogotka zaostatka (23-21 i 24-22), ali do boda ipak nisu došli.

Vuković je postigao sedam pogodaka iz deset pokušaja. Manuel Štrlek je dodao pet, a Ivano Balić četiri. Odličan je na vratima bio Mirko Alilović sa 18 obrana. Kod Norvežana su prednjačili Tvedten sa devet pogodaka i vratar Ege sa 15 obrana.

Veliko iznenađenje su napravili Mađari koji su s Francuskom, aktualnim olimpijskim i svjetskim prvacima, odigrali 29-29. Francuska je imala zadnji napad za pobjedu, ali su neobjašnjivo sporo završavali akciju i ostali bez šuta koji im je mogao donijeti pobjedu. No, veću žal mogu imati Mađari koji su imali 27-23 devet minuta prije kraja. Karabatić je predvodio Francuze sa sedam pogodaka, a isti broj pogodaka je na drugoj strani postigao Ilyes.

Jednako su, pomalo glupo, dva boda izgubili Islanđani. I oni su imali četiri-pet pogodaka razlike u zadnjem periodu igre, ali su dopustili Srbiji da uzme bod. I taj je ogled završio s istovjetnih 29-29.

Slovenci su sa Nokom Serdarušićem na klupi u C skupini došli do velike pobjede nad Šveđanima (26-25), premda su na poluvremenu gubili 13-7. Luka Žvižej zabio je osam golova iz deset pokušaja.

Grupa A, Graz:
Hrvatska - Norveška 25-23
Rusija - Ukrajina 37-33

Grupa B, Linz:
Poljska - Austrija 33-29
Island - Srbija 29-29

Grupa C, Innsbruck:
Poljska - Njemačka 27-25
Slovenija - Švedska 26-25

Grupa D, Wiener Neustadt:
Španjolska - Češka 37-25
Francuska - Mađarska 29-29

sportal.hr/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije