Danska po drugi put na evropskom tronu

Radiosarajevo.ba
Danska po drugi put na evropskom tronu

Rukometaši Danske u finalu Evropskog prvenstva u Srbiji pred prepunom beogradskom arenom nadigrali su domaću reprezentaciju s 21-19...

Iako je teško konstatirati da dva igrača u bilo kojem timskom sportu mogu jednom sastavu donijeti velike pobjede, u finalu Evropskog prvenstva za rukometaše u Srbiji, pobjedu svojoj reprezentaciji definitivno su donijeli Mikkel Hansen s 9 pogodaka, te fantastični golman Niklas Jacobsen Landin koji je s 19 odbrana razoružao srbijanske pucače zaustavivši njihov svaki drugi pokušaj.

Prvo poluvrijeme koje je završilo 9-9 proteklo je u odmjeravanju snaga dvojice čuvara mreže. Na srbijanskim vratima je najbolji golman prvenstva Darko Stanić zaustavio 11 lopti, a istom mjerom mu je s druge strane uzvratio Landin, koji je u boljem ritmu odradio i nastavak susreta. Najbolji lijevi vanjski cijelog natjecanja Mikkel Hansen svoju klasu dokazao je u finalu, ne samo s postignutih 9 golova, nego preuzimanjem odgovornosti kada su srbijanski rukometaši sustigli zaostak od četiri gola i prijetili potpunim preokretom.

Na ulasku u zadnjih 10 minuta Srbi su preko Prodanovića, Stojkovića i Vujina od 12-16 stigli do 15-16, Hansen je s tri gola u nizu podigao tim, a potom 20 sekundi prije kraja završio posao golom za 21-18...

Koliko je Landin uništio šutere srbijanske reprezentacije govori i statistika realizacije najubojitijeg dvojca domaćina na cijelom prvenstvu, Momir Ilić je gađao 2-11, a Marko Vujin 2-8.

EP u rukometu, finale:
Danska – Srbija 21-19

Konačni poredak reprezentacija na 10. evropskom rukometnom prvenstvu u Srbiji:
1. Danska
2. Srbija
3. Hrvatska
4. Španija
5. Makedonija
6. Slovenija
7. Njemačka
8. Mađarska
9. Poljska
10. Island
11. Francuska
12. Švedska
13. Norveška
14. Češka
15. Rusija
16. Slovačka 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije