Dan kada su rukometaši Borca pokorili Evropu

Radiosarajevo.ba
Dan kada su rukometaši Borca pokorili Evropu


Prvi banjalučki rukometni klub osnovan je 1950. godine pod imenom RK Željezničar. Dvije godine kasnije mijenja ime u Borac, ime koje će postati gigant i jedan od najtrofejnijih klubova bivše države.

Borac je ujedno najtrofejniji rukometni klub iz Bosne i Hercegovine. Sedam puta su bili prvaci Jugoslavije, deset puta im je pripao Kup Jugoslavije, a 1991. godine osvojili su IHF Kup.

Banjalučani su 1975. godine igrali u finalu Kupa šampiona pred 6000 gledalaca gdje su poraženi od njemačkog tima Forveca sa 19:17.

Godinu dana kasnije, na današnji dan, rukometni klub Borac napravio je istorijski podvig popevši se na tron evropskog rukometa. Tog 11. aprila pred oko 5.000 navijača u Banjaluci zlatna generacija Crveno-plavih u finalnom susretu Kupa šampiona pobijedila je dansku Fredericiju sa 17:15.

Borac je na putu do vrha Evrope te 1976. godine eliminisao čehoslovačku ekipu Červene hviezde, španski Kalipso, i u polufinalu njemački Gumersbah.

Za istorijsku pobjedu najzaslužniji su: Milorad Karalić, Zdravko Rađenović, Nedjeljko Vujinović, Abas Arslanagić, Dobrivoje Selec, Momo Golić, Nebojša Popović, Miro Bjelić, Rade Unčanin, Slobodan Vukša, Boro Golić, Zoran Ravlić i trener Pero Janjić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije