Červar: "Nemamo se čega sramiti"

Radiosarajevo.ba
Červar: "Nemamo se čega sramiti"

Foto: Getty

Rukometna reprezentacija Francuske novi je prvak Evrope, te ujedno postala prva reprezentacija koja je ujedinila tri zlatne medalje sa tri velika takmičenja.

Francuzi su u finalu Evropskog prvenstva koje se igralo u Austriji savladali Hrvatsku 25:21.

Vezano: Francuzi prvaci Evrope

"Iskustvo koje ima ova ekipa joj omogućuje da igra jednako kad joj je teško i kada joj ide dobro", kazao je francuski selektor Claude Onesta izjavio je nakon finala Francuska-Hrvatska.

"Ne ludujemo, u ovoj ekipi ima dosta solidarnosti ali i talenta. Finale je uvijek teško, ali smo imali kontrolu, naša im je odbrana stvarala probleme i znali smo da će im, jednom kada ih načnemo fizički, biti sve teže i teže postizati pogotke jer su imali malo goriva u spremniku", kazao je Onesta.

"Imali smo dojam da igramo istu utakmicu kao i jučer protiv Islanda u polufinalu, na početku se nismo dali, no igrali smo našu odbranu uz Omeyera. Poslije, u drugom poluvremenu ubili smo ih odbranom i nastavili smo našu igru kontranapada. Rasli smo u snazi kako je natjecanje odmicalo, pokazali smo se fizički superiorni u odnosu na druge, postali smo prvaci Europe i stigli smo do treće krune", rekao je Nikola Karabatić, jedan od najboljih igrača prve

"Ovo što smo danas napravili i to nakon deset dana, to je sjajno. Rasli smo u snazi kako je išlo natjecanje i završili smo na vrhu. Hrvati se nisu dali, ali smo osjećali da ćemo ih slomiti. Ostvarili smo ovu slavnu trostruku krunu o kojoj nismo željeli puno pričati. Ali sada je to ostvareno i ušli smo u istoriju", rekao je Thierry Omeyer, golman francuske reprezentacije.

"Ovo je moja peta zlatna medalja. Francuska je ušla u istoriju svjetskog rukometa jer nitko nije do sada ostvario tri krune. To se dogodilo zahvaljujući solidarnosti, koheziji i ljubavi. Znamo si reći stvari kada ih treba reći, vrijeđati se kada se treba vrijeđati i slaviti kada treba slaviti. Imali smo početke za kritiku, ali smo odgovorili samokritikom, a to rade vrhunski sportisti", rekao je odbrambeni igrač evropskih, svjetskih i olimpijskih prvaka Didier Dinart.

Hrvati čestitali Francuzima

Selektor hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar čestitao je Francuzima na pobjedi u finalnom susretu Europskog prvenstva, ali i svojim odabranicima na odličnoj igri protiv olimpijskih i svjetskih prvaka.

"Nemamo se čega sramiti. Odlično smo igrali u pojedinim trenucima utakmice. No, protiv Francuza nismo imali pravo na pogrešku jer su Francuzi kažnjavali sve naše pogreške. Koncem prvog poluvremena smo ispustili tri gola viška, a na koncu je presudio višak kvalitetnih igrača u francuskoj reprezentaciji," kazao je Červar.

Kapetan hrvatske vrste Igor Vori je priznao kako Francuzi u ovom trenutku imaju bolju ekipu.

"Imamo puno mladih igrača, a to nema niti jedna druga reprezentacija. Sve ostale ekipe morat će pomladiti sastav, a mi smo to već napravili. Francuzi su prava momčad što su dokazali kada se nisu zbunili kada su gubili tri razlika, a u drugom dijelu su maksimalno iskoristili neke naše pogreške i došli do prednosti koju su do konca sačuvali," kazao je Vori.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije