Blaženko Lacković: Od Bosne sam očekivao mnogo više

Radiosarajevo.ba
Blaženko Lacković: Od Bosne sam očekivao mnogo više


Rukometaši HSV-a prvi put u klupskoj historiji prošlog vikenda osvojili su Ligu prvaka. Timu iz Hamburga bila je to druga titula na međunarodnoj sceni, nakon osvojenog Kupa kupova 2007. godine. U nedjeljnom finalu tim hrvatskih internacionalaca Blaženka Lackovića, Igora Vorija i Domagoja Duvnjaka, kao i Srbijanca Stefana Terzića, pobijedio je slavnu Barcelonu rezultatom 30:29.

„Pravo čudo bilo je igrati pred 19.250 gledalaca u dvorani u Kelnu. Emocije su bile ogromne. Osobno, kao da još nisam svjestan da smo uspjeli osvojiti Ligu prvaka. Učinili smo to u veličanstvenoj utakmici u duelu sa favoriziranom Barcelonom. Trijumf je još slađi jer je izboren nakon produžetka. Nije bilo niti malo lagano, ali smogli smo snage i napravili, pa može se reći, iznenađenje. To je šlag na tortu za naše veliko zadovoljstvo i beskrajnu sreću“, istakao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) Blaženko Lacković, rukometaš HSV-a.

Blaženko Lacković (FOTO: Anadolija)

Rukometni reprezentativac Hrvatske naglašava kako njegovom timu nije bio naklonjen žrijeb u najjačem klupskog takmičenju svijeta.

„U četvrtfinalu za protivnika imali smo veoma kvalitetni Flensburg. No, u dvomeču smo izašli kao pobjednici, dok smo se u polufinalu sudarili sa Kielom. Možda smo slavili lakše od očekivanog sa 39:33. Shvatio sam tada da nismo bez šansi u finalu. Ne mogu reći da smo bili autsajderi, ali sigurno ni favoriti za osvajanje Lige prvaka. Napravili smo povijesni uspjeh za HSV, pa mi je posebno drago što sam jedan od igrača koji su napravili odličnu stvar za klub“, rekao je Lacković.  

Lijevi bek HSV-a (Lacković u minuloj sezoni LP postigao 35 golova) kaže i da se njegovoj ekipi mnogo stvari poklopilo na Final fouru u Kelnu.

„Znali smo da imamo kvalitetu. Nakon dobre partije protiv Kiela dodatno nam se diglo samopouzdanje, što je bilo od presudne važnosti u finalnom ogledu sa katalonskim divom. Posložili smo kockice i bili najbolji, kada je najpotrebnije“, tvrdio je Lacković za agenciju Anadolija (AA).

I u redovima protivnika HSV-a igrala su dva igrača iz regije. Tačnije, golmanski tandem Barcelone, Danijel Šarić, nekadašnji član selekcije BiH, i Arpad Šterbik, bivši čuvar mreže Srbije, danas reprezentativac Španije, tugovali su poslije finalnog meča.

„Družili smo se i razgovarali za vrijeme boravka u Kelnu. Naravno, bili su optimisti, što je normalno. Na koncu i Šarić i Šterbik čestitali su nam od srca na zasluženoj pobjedi. Obojica su vrhunski vratari, izvanredni sportaši i osobe“, pričao je Lacković o „koloniji“ Balkanaca u finalu Lige prvaka, koju je upotpunio delegat utakmice Makedonac Dragan Načevski.

Od 12. do 26. januara naredne godine u Danskoj igrat će se Evropsko prvenstvo za rukometaše. Hrvatska je na najboljem putu da se kvalificira na smotru najboljih ekipa Starog kontinenta. Popularno zvani „kauboji“ u posljednja dva kola grupe „4“ 12. juna u Bratislavi bit će gosti Slovačke, dok će u posljednjem meču, četiri dana kasnije u Umagu, ugostiti Latviju.

„Objektivno bolji smo od Slovaka i Latvijaca. Želimo oba meča riješiti pobjedama, te ne ovisiti o rezultatima Mađara kako bi se plasirali na Europsko prvenstvo. Tek tada moći ću reći da idemo na zasluženi odmor“, kaže Lacković.

Uoči posljednjih kvalifikacijskih rundi Lacković misli da Hrvatska neće biti jedina reprezentacija regije koja će naći mjesto na idućem EP-u.

„Crna Gora i Srbija blizu su Danske. Makedonci u zadnja dva kola imaju stvari u svojim rukama“, govorio je Lacković, dodavši:

„Negativno sam iznenađen lošijim igrama Slovenije u grupi sa Islandom i Bjelorusijom. Isto tako, očekivao sam da Bosna i Hercegovina ima više od nula bodova dva kola do kraja kvalifikacija“.

Lacković ističe da je preduslov za dobre rezultate državnog tima stvaranje pozitivne atmosfere, ali i kulta reprezentacije.

„Hrvatska je odavno stvorila kult ekipe, koji uz našu nespornu  kvalitetu, daje vrhunske rezultate. Nije se lako nositi sa takvom vrstom pritiska, a još je teže raditi na kultu reprezentacije, koji se stvara vremenom. Recimo, i Srbija ga je stvorila. Dobra su reprezentacija. Njihovo drugo mjesto sa posljednjeg EP-a nije slučajnost. Nisu bili viceprvaci Evrope samo zato što se turnir igrao u njihovoj zemlji. BiH nikada nije bila na velikom takmičenju. Nije mi najjasnije zašto, pogledate li imena igrača koji nastupaju za tu zemlju!? Očito nema kemije u bh. timu“, mišljenja je Lacković.

Hrvatska je bila treća na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Španiji. Do bronce 2012. godine stigla je na Olimpijskim igrama u Londonu i Evropskom prvenstvu u Srbiji. Dvije godine ranije Hrvati su u Austriji bili drugi na EP.

„Iza nas puno je trofeje na ponos našoj naciji. Istina, prvo treba skočiti, pa reći hop, i zbog toga je rano govoriti o narednim jurišima na medalje. Dakle, kada se kvalificiramo na EP, u što ne sumnjam, a što ne znači da ćemo olako shvatiti preostala dva kola, na šampionatu u Danskoj sigurno je da će Hrvatska imati najviše ambicije. Ići ćemo u trku za zlatnom medaljom“, objasnio je Lacković.

Među elitom osam Hrvata, četiri Srbijanca i jedan Bosanac

Na ovogodišnjem Final fouru Lige prvaka nastupilo je čak 13 rukometaša iz država sa prostora bivše SFR Jugoslavije. Hrvatska je imala osam igrača na turniru u Kelnu, Srbija četiri, te BiH jednog. To su: Blaženko Lacković, Domagoj Duvnjak, Igor Vori (HSV, Hrvatska), Denis Buntić, Manuel Štrlek, Ivan Čupić, Željko Musa, Venio Losert (Kielce, Hrvatska), Marko Vujin, Momir Ilić (Kiel, Srbija), Rastko Stojanović (Kielce, Srbija), Stefan Terzić (HSV, Srbija) i Danijel Šarić (Barcelona, BiH).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije