WADA: Na popisu zabranjenih supstanci i nikotin?

Radiosarajevo.ba
WADA: Na popisu zabranjenih supstanci i nikotin?

Svjetska antidopinška agencija (WADA) razmatra mogućnost uvođenja nikotina na popis zabranjenih supstanci za sportiste. Ipak, odredba se ne bi odnosila na pušače među sportistima.

WADA-in posao je obično ''koordinirati i nadgledati'' borbu protiv dopinga u sportu. No, ovoga puta naučni direktor WADA-e Olivier Rabin, kaže da njegova agencija posjeduje dokaze da se nikotin može koristiti kao stimulans za poboljšanje perfomansi sportista, te da razmišlja o uvođenju sankcija za sportiste koji koriste nikotin u te svrhe.

"Regularno raspravljamo o tom pitanju. Znamo da je upotreba nikotina rasprostranjena u nekim sportovima. Naučni dokazi sugerišu da je korištenje određene doze nikotina srodno upotrebi stimulansa", rekao je Rabin na antidopinškoj konferenciji u petak u Parizu.

"Naš cilj nije ''uhvatiti'' sportiste koji puše cigarete, nego one koji koriste nikotin kao sredstvo za poboljšanje njihove učinkovitosti. To je nešto s čime se bavimo, što analiziramo i što bi moglo dovesti do prijedloga da uključimo nikotin na popis zabranjenih supstanci. To ne znači da ćemo suspendovati sportiste koji puše. To bi bilo prestrogo. Na nama je da pronađemo način kako ćemo razlikovati pušače i one koji koriste nikotin kao stimulans", dodao je Rabin.

WADA svoju listu zabranjenih supstanci obnavlja jednom godišnje. Nakon dugog perioda konsultacija, taj popis se javno objavljuje 1. oktobra svake godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije