Rio 2016 / Večeras ceremonija zatvaranja OI u Riju: Ko će kući ponijeti najviše medalja

21. 08. 2016. u 10:43:00 AA

Shares:27

Večeras će u brazilskom gradu Rio de Janeiru biti zatvorene 31. Olimpijske igre na kojima je od 5. augusta do danas najviše olimpijskih medalja, očekivano, osvojio tim SAD-a.

Konačan spisak dobitnika medalja bit će poznat nakon preostalih takmičenja koja su na rasporedu danas, javlja Anadolu Agency (AA).

Na listi dobitnika olimpijskih odličja 15. dana Olimpijade SAD su uvjerljivo prvi sa 116 medalja i to 43 zlatne, 37 srebrenih i 36 bronzanih.

Tim Velike Britanije je drugi za osvojenih 66 medalja i to 27 zlatnih, 22 srebrene i 17 bronzanih. Treća je Kina koja ima 70 medalja i to 26 zlata, 18 srebrenih i 26 bronzanih. Britanci su na listi ispred Kineza jer imaju više zlata.

Suspenzijom velikog broja sportista zbog doping afera desetkovana Rusija na Olimpijadi u Riju osvojila je 53 medalje i to po 17 zlatnih i srebrenih i 19 bronzanih.

Valja istaći i zapažen nastup olimpijskog tima Hrvatske, koji se na listi osvajača medalja nalazi na 17. mjestu sa osvojenih deset odličja i to pet zlatnih, tri srebra i dvije bronze.

Srbija je 30. sa sedam medalja, i to dva zlata, tri srebra i dvije bronze. U srbijanskom taboru očekuju još neke medalje na takmičenjima koja su na rasporedu posljednjeg dana igara, ali ostaje žal zbog rane eliminacije prvog reketa svijeta Novaka Đokovića, koji nije uspio u nakani da osvoji i olimpijski turnir koji mu nedostaje u bogatoj riznici.

Turska je na 41. mjestu sa jednim zlatom, tri srebra i četiri bronze, dok je olimpijski tim Bosne i Hercegovine sa 11 takmičara i ovog puta ostao bez olimpijskih medalja.

Oko 11.000 sportista iz 206 zemalja svijeta takmičilo se u na Olipijadi u Riju, a među njima su i debitantski timovi Kosova, Južnog Sudana, kao i Olimpijski tim izbjeglica.

Dva imena koja su obilježila Olimpijske igre u Brazilu su najbrži plivač svijeta Michael Phelps iz SAD-a i najbrži sprinter svijeta Usain Bolt iz Jamajke.

Ceremonija zatvaranja 31. Olimpijade u Riju održat će se kasno večeras na stadionu Maracana, a olimpijsku baklju preuzet će Japan koji će 2020. godine u Tokiju biti domaćin 32. Olimpijskih igara.

NEMA KOMENTARA