Binasa Memić iz Sarajeva pobijedila na takmičenju Europske atletske Federacije

Radiosarajevo.ba
Binasa Memić iz Sarajeva pobijedila na takmičenju Europske atletske Federacije
Umjetnost povezana sa sportom čini se da je prava kombinacija za pojedine umjetnike iz BiH, barem ako je suditi prema primjeru Binase Memić, članice Atletskog kluba Sarajevo, koja je u konkurenciji od 50 zemalja uspjela osvojiti prvu nagradu EAF-a.

Ova mlada umjetnica iz Sarajeva, nakon dvosedmičnog glasanja na Facebook stranici Europske Atletske Federacije, pobijedila je na takmičenju među velikim brojem prijavljenih radova, te će njen rad biti prezentiran u Viljnusu (Litvanija), 14. oktobra.

“Kao učenik Umjetničke škole, te kao atletičar, obzirom da sam prvak u bacanju kugle u svojoj starosnoj kategoriji, posebno sam sretna zbog ove nagradne. Direktorica mog kluba, Vahida Kozić, predložila mi je da uzmem učešće u ovom takmičenju”, rekla je Binasa.

Inspiracija za njen rad bila je atletičarska iz Etiopije Etenesh Diro. Diro je u toku takmičenja na Olimpijskim igrama u Brazilu izgubila tvoju šprintericu prošlog ljeta, ali je uprkos zahtjevnoj trci završila takmičenje bez nje.

“Diro me mnogo inspirisala tako što je nastavila utrku nakon što je izgubila šprintericu. Takva odlučnost mi je pokazala da odustajanje nije opcija, ako postoji bar minimum šansi da nastavite", dodala je Binasa.

Njen rad bit će profesionalno izrađen, tako da će se kopije istog moći prezentovati pobjednicima na manifestaciji “Zlata traka”, te u nacionalnim ceremonijama u mjesecima koji dolaze. Pobjednik će također dobiti nagradu od 1.000 švicarskih franaka, te IPAD.

Ovo takmičenje je pokrenuto 2009. godine, kako bi povećali svijest o kvalitetu ženske atletike i najboljih atletičarki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije